DPS traži koalicione partnere u Herceg Novom

Andrija Radman, kandidat za odbornika DPS, kazao je da su izjave SNP-a o formiranju vlasti ishitrene
100 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Izbori, SNp, Foto: Zoran Đurić
Herceg Novi, Izbori, SNp, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.04.2012. 16:09h

Nakon lokalnih izbora u Herceg Novom, krenula je borba najjačih stranaka za formiranje vlasti. Iako su vodeći funkcioneri SNPa dan ranije saopštili da nema nikakve dileme i da će sa srodnim partijama formirati vlast, iz DPS-a je saopšteno da ništa nije gotovo i da oni, kao najjača stranka pregovaraju sa manjima o formiranju vlasti i da “imaju neke signale”.

Napominjući da su kao građanska stranka ispoštovali Uskrs i nijesu se oglašavali, predsjednik opštinskog odbora DPSa Zoran Bošnjak, podsjetio je na pobjednički rezultat njegove partije, koja je na izborima u subotu osvojila 5.604 glasa, odnosno 14 mandata, ili 1.100 glasova više nego na prethodnim izborima.

Uz konstataciju da pregovori o eventualnim postizbornim koalicijama ne završavaju za nekoliko sati Bošnjak je istakao da su u predizbornim javnim sučeljavanjima, partije iz vladajuće koalicije prigovarali jedni drugima za brojne propuste.

On je kazao i da će procesuirati niz nepravilnosti i da će na četiri biračka mjesta zatražiti ponavljanje izbora.

Krušo: DPS je bliži vlasti

Slobodan Radović Krušo kandidat za odbornika je naglasio da je “na biračkim mjestima mjestima došlo do podmetanja za što odgovornost snose birački odbori”. Uvjeren je da je DPS mnogo bliži formiranju koalicione vlasti u gradu od druge strane.

Andrija Radman, kandidat za odbornika DPS, kazao je da su izjave SNP-a o formiranju vlasti ishitrene, uvjeren da bi ponovno formiranje vlasti koja je bila u Herceg Novom prethodne četiri godine , dovelo do “još veće krize”.

Podsjećamo da je u nedjelju u Herceg Novom Srđan Milić, predsjednik SNP, ustvrdio da u formiranju lokalne vlasti “iznenađenja ne može da bude”.

Iako predstavnici DPSa nijesu govorili o konkretnim imenima sa kojima će eventualno pregovarati, prilično je izvjesno da se radi o Srpskoj koaliciji: Narodna stranka-Srpski radikali čiji je nosilac liste bio Mladen Rostović.

Oni su osvojili jedan mandat, kao i lista grupe građana Novska lista i to čista, koja je takođe DPS-u potrebna za formiranje vlasti.

Sa ta dva odbornika i dva iz SDPa imali bi većinu od 18 u lokalnom parlamentu koji ima 35 odbornika.

No, o tome će, više govoriti kada budu imali konkretne rezultate, kazali su na konferenciji za novinare .

Na pitanje da li će, ukoliko osvoje vlast tražiti ostavku ili skraćenje mandata predsjedniku opštine Dejana Mandića, koji bi na toj dužnosti trebao biti još dvije godine, Radman je, uz konstataciju da je prvi čovjek grada bio kooperativan sa državnom vlašću, kazao da će od njega prije svega tražiti da prati dinamiku razvoja grada, te da ako to prihvati nemaju namjeru da mijenjaju volju građana.

Radman: Ministri u kampanji DPS – u tome ne vidim veći problem

Komentarišući izjavu predsjednika SNP da će procesuirati ministre koji su prekršili Zakon o izboru odbornika i poslanika i učestvovali u kampanji DPS u Herceg Novom, Radman je kazao da “u tome ne vidi veći problem”.

“Možemo se zapitati šta je sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem (član SNP), koji je kao predsjednik svih gradjana, učestvovao u kampanji svoje partije”.

Ko će s kim !?

Mladen Rostović je "Vijestima" saopštio da da ostaje pri prvobitnoj izjavi da će “prvenstveno pregovarati o eventualnoj koaliciji da onima koji su do sada vršili vlast u Herceg Novom”. Ističe da mogu, kao i do sada ostati van vlasti, jer im “vlast nije prevashodni cilj”. On je kazao i da nikada nije dao izjavu koja se odnosi na izbore u Tivtu.

Miloš Konjević, nosilac Novske liste i to čiste je kazao “da neće u koaliciju sa DPS-om koji je upropastio grad i državu”.

Bonus video: