Zeković: Ispitati slučaj policajaca na konvenciji DPS-a

Zeković traži od Savjeta i Etičkog odbora postupak kako bi se utvrdilo šta su službenici tivatske policije radili na skupu DPS-a
82 pregleda 0 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2012. 06:59h

Član Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković zatražio je od tog tijela i Etičkog odbora Uprave policije da preispitaju prisustvo komandira Granične policije na tivatskom aerodromu Zorana Stanovića i službenice Ispostave policije Tivat Olivere Smolović na završnoj konvenciji DPS-a u tom gradu.

”Tokom promotivnih aktivnosti učesnika lokalnih izbora u opštinama Tivat i Herceg Novi ponovo je aktuelizovano pitanje političke pristrasnosti policije i ukazano na konkretne policijske službenike koji, prema navodima, nijesu dovoljno vodili računa o kredibilitetu policije”, saopštio je Zeković u inicijativi upućenoj predsjednicima Savjeta i Etičkog odbora Jovanu Poleksiću i Seadu Frljučkiću.

Zeković podsjeća da je Savjet, kroz rad na nekoliko predmeta, više puta ocijenio da je ”prisustvo policijskih službenika na političkim događajima izvan policijskog posla i zadataka neprihvatljivo i predstavlja ozbiljan profesionalan propust koji šteti ugledu policije i njenom povjerenju kod građana”.

Član Savjeta podsjeća da je Stanović, kako je saopštila policija, bio na konvenciji DPS-a zbog preduzimanja službenih radnji: ”Međutim, ukoliko je on, izvan toga, na bilo koji način vidljivo pokazivao svoje individualno političko opredjeljenje i pristrasnost, onda to može biti ozbiljna indicija da je posrijedi individualno neprofesionalno ponašanje”.

Zeković smatra da treba da se preispita i primjena policijskih ovlašćenja policijske službenice Smolović.

”Vjerujem da su svi oni službenici za koje ne postoji jasno službeno objašnjenje prisustva svjesno pristupili kršenju Kodeksa policijske etike i Zakona o policiji”, stoji u inicijativi Zekovića.

On smatra da su Savjet i Etički odbor ”dužni da daju doprinos tome i učine što je u njihovoj moći da se policija zaštiti od negativnih konotacija i generalizacije”.

”Sprovedenim postupcima možemo pomoći novom direktoru policije da nastavi sa izgradnjom profesionalne policijske organizacije. Predlažem da se u cilju pripreme kvalitetne rasprave na Savjetu zatraži informacija koji su sve službenici, i druga lica koja su u skladu sa zakonom pozvana da učestvuju u izvršavanju zadataka policije, prisustvovali skupovima održanim tokom lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom zbog preduzimanja službenih ovlašćenja”, zaključio je Zeković.

Policija je ranije ustvrdila da je Stanović bio na zadatku, ali nije odgovorila na pitanje da li je u opisu posla bilo i podržavanje govornika tokom skupa i to smijehom i aplauzom.

Uprava policije nije odgovorila na pitanje ”Vijesti” da li je i supruga tivatske policije Veselina Smolovića, Olivera Smolović, bila službeno na skupu, s obzirom na to da je sjedjela u četvrtom redu sale, nekoliko metara iza lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Bonus video: