Herceg Novi: Rezultati komisije se podudaraju sa stranačkim

DPS je osvojio 14 odborničkih mandata, SNP 12, SDP 2, NOVA 3, PzP 2, a Srpska koalicija –Narodna stranka. Stranka srpskih radikala i Novska lista i to čista, po jedno
59 pregleda 0 komentar(a)
herceg novi, izbori, Foto: Zoran Đurić
herceg novi, izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.04.2012. 13:46h

Prema preliminarnim rezultatima OIK saopštenim danas, na lokalne izbore koji su u subotu održani u Herceg Novom izašlo je 16.089, od 25.566 upisanih birača.

Preliminarni rezultati OIK kada je riječ o osvojenim odborničkim mandatima ne razlikuju se od onih koje su prethodne noći saopšteni iz partijskih izbornih štabova.

DPS je osvojio 14 odborničkih mandata, SNP 12, SDP 2, NOVA 3, PzP 2, a Srpska koalicija –Narodna stranka. Stranka srpskih radikala i Novska lista i to čista, po jedno odborničko mjesto.

Cenzus od 472 glasa nijesu prešle četiri partije i to Demokratski centar boke , Otadžbinska srpska stranka , Srpska lista i Demokratska srpska stranka.

Skupština opštine će kao i u prethodnom mandatu imati 35 odbornika.

Milan Vajagić predsjednik OIK a je istakao da su izbori održani u skladu sa zakonom i da su stigla dva prigovora koji se odnose na biračka mjesta Bijela 2 i Topla 3.

Riječ je o nepodudaranju broja listića u glasačkim kutijama i broja birača koji su glasali na tim izbornim mjestima.

Iako je riječ o biračkim mjestima sa 1.381 upisanim grđjaninom sa pravom glasa, Vajagić je istakao da „ ponovljeno glasanje, o čemu odluka tek treba da se donese, ne može uticati na konačne rezultate“.

Nezvanično se čulo da je bilo primjedbi na (ne)glasanje sa starim ličnim kartama iz period SFRJ, kao i na glasanje putem pisama u domovima čiji članovi nisu uputili zvaničan i propisan zahtjev da glasaju na taj način.

Vajagić je kazao da očekuje da će do kraja sedmice biti objavljeni zvanični rezultati laokalnih izbora u Herceg Novom.

Konstitutivna sjednica SO trebalo bi da bude zakazana najkasnije za 30 dana, a pravo da je sazove imaće najstariji odbornik.

Vajagić je kazao da očekuje da će do kraja sedmice biti objavljeni zvanični rezultati laokalnih izbora u Herceg Novom

Prema sinoćnjim izjavama čelnika partija koje su osvojile odborničke mandate, vlast u Herceg Novom, najvjerovatnije vršiće dosadašnji koalicioni partneri SNP , PZP, Srpska koalicija (narodna stranka i stranka srpskih radikala) i NOVA.

Miloš Konjević nosilac liste gradjana Novska lista i to čista izjavio da im je „najbliža koalicija koja je i do sada vršila vlast u Herceg Novom“, ali da odluku o eventualnoj koaliciji još nisu dionijeli.

„Nećemo trgovati našim odborničkim mandatom , jer nas vlast ne interesuje, već drastične promjene u gradu“, kazao je Konjević.

Ako svi akteri ostanu na saopštenim pozicijama , SNP će sa koalicionim partnerima u lokalnom parlamentu imati 19 odbornika, a DPS i SDP 16.

Bonus video: