SDP Bijelo Polje: Aktuelnoj vlasti očuvanje pozicije važnije od kvaliteta života

"Izobličavanjem stvarnosti doveli ste opštinske finansije do kolapsa"
225 pregleda 8 komentar(a)
SDP Bijelo Polje, Foto: SDP
SDP Bijelo Polje, Foto: SDP
Ažurirano: 20.05.2018. 09:10h

Aktuelna vlast u Bijelom Polju najavljuje megalomanske projekte za naredni četvorogodisnji period. Pominju se iznosi od 150 miliona eura. Svakako da pozdravljamo i podržavamo sve planirane projekte koje realizuje Vlada Crne Gore. Imajući u vidu da se radi o lokalnim izborima obaveza je SDP-a da upozori građane na očiglednu prevaru koju sprema lokalna vlast, saopštio je kandidat za odbornika liste "SDP - Za život u Bijelom Polju" Idriz Mahmutović.

Navodi da je prije obećanja, obaveza svake odgovorne vlasti da javnosti saopšti stanje opštinskih finansija na dan 31. 12. 2017. godine, te da "objasni tajnovitost ogromnih dugova".

"Budžet opštine se, po usvojenim izvjestajima, zadnjih sedam, osam godina realizuje u visokom procentu od 94 do 106 odsto. Kako je onda moguće da dug iz godine u godinu raste? Objasnite građanima, kada niste odbornicima SDP-a, zašto nijesu realizovani obećani projekti u prethodnom mandatu. Pitamo za one najvažnije kao što su: Turistički centar mineral-termalnih voda na Kisjelim vodama, OŠ "Dušan Korać", gradski bazen, Regionalna sanitarna deponija, Reciklažni centar, vodovod Zaton, vodovod Dobrakovo, Metanjac i Kanje, rekonstrukcije puta Srđevac-Lozna -Sušica, put Bliskovo -Stožer, put Stjepanica-Godijevo, domovi za društveni život u više mjesnih zajednica, azil za pse, trafostanica u Voljavcu, sportski kompleks na Patkovoj otoci, hidrocentrale na Bistrici, rekonstrukcija Zavičajnog muzeja ...", navodi Mahmutović

Upitao je i šta je sa projektom Azmont akademija, obuka, prekvalifikacija i posao za 1.000 radnika.

"Znamo, neke od naznačenih projekata ste započeli, utrošili značajna sredstva pa odustali bez utvrđivanja odgovornosti za promašaje koji se mjere milionima eura. Da bi prikrili katastrofalno finansijsko stanje u opštini, drznuli ste se da kršite i zakonsku obavezu da uz završni račun budžeta za 2016. godinu, odbornicima SO - dostavite cjelovit izvještaj o izvršenoj reviziji Prijedloga završnog računa, čime ste postali šampioni netransparentnosti u Crnoj Gori i regionu. Po tom završnom računu realizovane su investicije u iznosu 420 000 eura, što čini manje od 3 odsto ukupnog budžeta, dok je otplata obaveza iz prethodnih godina realizovana sa 161 odsto u odnosu na plan (oko 2.347.000 eura)", saopštio je Mahmutović.

Ističe da se uljepšavanjem stvarnosti ne može prikriti "istina o siromaštvu ogromne većine građana Bijelog Polja".

"Vama je očuvanje i sticanje vlasti važnije od kvaliteta života, od elementarnog poštenja i potrebe da građani znaju kako trošite njihov novac. Izobličavanjem stvarnosti doveli ste opštinske finansije do kolapsa i kao što smo vam kazali niste mogli napraviti realan plan budžeta za tekuću 2018. godinu. Krajem marta usvojili ste Odluku o budžetu gdje ste planirali sredstva za isplatu osam zarada zaposlenima, bez obzira što godina ima 12 mjeseci. Ovakvo stanje zahtijeva hitnu reakciju nadleznih državnih organa".

Mahmutović dodaje i da je promovisana praksa da budžetski korisnici troše koliko im treba, a lokalna uprava da preuzima neizmirene obaveze.

"Tako je krajem 2017.godine Odlukom Skupštine, Opština preuzela dug KK Jedinstvo a ovih dana planira da preuzme dugove FK Jedinstvo što ukupno iznosi preko 400.000 eura. Mnogo je otoka, ne samo Patkova, kojima se nekontrolisano odliva novac građana. SDP obećava da će nova, nekorumpirana i odgovorna vlast svakodnevno na sajtu objavljivati trošenje sredstava, budžetsku poziciju i pravni osnov. Naši principi biće domaćinski odnos prema novcu građana i potpuna transparentnost u radu", zaključio je Mahmutović.

Bonus video: