Albanska vlada će pomoći Crnogorce u Skadru

Roćen je kazao da su manjine most koji povezuje dvije države i ocijenio da su odnosi između dvije zemlje odlični
0 komentar(a)
Hadžinasto, Roćen, Foto: Boris Pejović
Hadžinasto, Roćen, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2012. 07:44h

Crnogorski i albanski ministri vanjskih poslova Milan Roćen i Edmond Hadžinasto razgovarali su o položaju crnogorske zajednice u Albaniji.

Hadžinasto je izrazio spremnost da sagleda šta može njegova Vlada kako bi pomogla odnosno udruženju Crnogoraca Alba-Montenegro u Skadru.

Roćen je kazao da su manjine most koji povezuje dvije države i ocijenio da su odnosi između dvije zemlje odlični. Tema razgovora šefova diplomatije bila je projekat izgradnje puta Plav-Podgorica preko Albanije, koji bi “trebalo da bude završen najkasnije u narednih nekoliko godina”.

Razgovarano je i o uspostavljanju brodske veze između Virpazara i Skadra, regulaciji korita Bojane, osposobljavanju željezničke pruge Skadar-Podgorica-Kolašin u turističke svrhe. Hadžinasto je kazao da dvije zemlje imaju zajedničke ciljeve, dodajući da Albanija podržava Crnu Goru da postane član NATO.

“Albanija je već u Alijansi, a obje zemlje žele da postanu članice Evropske unije”, dodao je on.

Crna Gora i Albanija su zainteresovane i za zajedničke energetske projkete

Pored ostvarivanja infrastrukturnih projekata, Crna Gora i Albanija su zainteresovane i za zajedničke energetske projkete, kao što je transjadranski gasovod. Predstavnici Crne Gore i Albanije potpisali su juče i Sporazum o saradnji u obrazovanju kojim će, saopšteno je, biti riješeno pitanje boravišne i studentske takse.

Sa Hadžinastom se sastao i predsjednik Filip Vujanović, koji je iskazao zadovoljstvo odnosima između dvije zemlje i “sve boljom ekonomskom saradnjom”, dok je premijer Igor Lukšić kazao kako indivudialan napredak zemalja regiona ima pozitivan efekat na sve zemlje čiji je prioritet integracija u EU.

Bonus video: