Medojević: Ujedinjujemo se jer je Đukanović objavio rat

PzP sa drugim opozicionim partijama, uglednim ličnostima, nezavisnim intelektualcima, predstavnicima civilnog sektora i medija već duže vrijeme vodi konsultacije
0 komentar(a)
PzP, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
PzP, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2012. 15:26h

Lider PzP-a Nebojša Medojević najavio je da njegova stranka sa drugim opozicionim partijama, a “prije svega Novom i dijelom SNP-a, koji ne obuhvata predsjednika Srđana Milića”, te uglednim ličnostima, nezavisnim intelektualcima, predstavnicima civilnog sektora i medija već duže vrijeme vodi konsultacije o formiranju demokratske alternative.

On je, na konferenciji za novinare PzP-a, rekao da bi ta alternativa trebalo da bude snažan odgovor na pokušaj i namjeru lidera DPS-a Mila Đukanovića da “u zaštiti svojih privatnih interesa, kriminalaca i zločinačke organizacije iskoristi sva vaninstitucionalna sredstva”.

Uvjeren da opozicija, NVO sektor i sindikat ne mogu pojedinačno smijeniti vlast, Medojević je rekao da je neophodno ujedinjenje, “jer je Đukanović praktično objavio rat”.

“On je jasno stavio poruku da neće da napusti svoju poziciju milom, da će učiniti sve da pokrade izbore, da će, ako treba, pohapsiti lidere opozicije, civilnog sektora i vlasnike medija.

“On je jasno stavio poruku da neće da napusti svoju poziciju milom, da će učiniti sve da pokrade izbore, da će, ako treba, pohapsiti lidere opozicije, civilnog sektora i vlasnike medija"

Poslije ovakvih brutalnih prijetnji Đukanovića i ćutanja premijera Igora Lukšića, mi smo mu dali dan, dva da se distancira, da kaže da se on ne slaže sa porukama koje dolaze od njegovog predsjednika.

Pošto je ćutao, smatramo da se slaže i imamo dovoljno indicija da sumnjamo da je Lukšić, takođe, povezan u korupcionaršku kriminalnu mrežu sa Đukanovićem”, rekao je Medojević.

Navodeći da se ne može puno toga promijeniti u okvirima skupštine i legalnih institucija sistema, Medojević je rekao da je premijer Igor Lukšić pokazao da nije dostojan te pozicije.

“Da li se radi o međusobnim korupcijskim vezama, interesima, i strahu nije naše da istražujemo, naše je da ukažemo na pogubne posljedice”, rekao je Medojević, ukazujući na to da je Vlada na račun poreskih obveznika uplatila 23 miliona eura za garancije za KAP.

Neće opozicija hapsiti Đukanovića

Poručujući da čak ni poslanik EP Jelko Kacin ne može da sakrije to što Evropa misli o režimu i Đukanoviću, Medojević je rekao da će u narednom periodu uslijediti konsultacije “sa prijateljima iz međunarodne zajednice”.

On smatra i da su protesti iscrpili svoje djelovanje, te da se sada mora uputiti konkretan zahtjev za ostavkom Lukšića i formiranja tehničke vlade

On smatra i da su protesti iscrpili svoje djelovanje, te da se sada mora uputiti konkretan zahtjev za ostavkom Lukšića i formiranja tehničke vlade.

Rekao je i da opozicija lično neće hapsiti Đukanovića, već će promjene u tužilaštvu dovesti profesionalca koji se ne plaši lidera DPS-a.

Ističući da je već mjesecima konkretno rade sa ljudima koji će biti prava alternativa, a da to zna i sam Đukanović, Branko Radulović kazao je da je lider DPS-a “nacrtao i potencirao ljude koji će biti u vrhu nečega što znači alternativa”.

“Jasna, pametna, umna, čista, poštena i evropska do kraja alternativa. Osnovna stvar i preduslov je smjena Đukanovića i ovog anticrnogorskog režima. Uskoro ćemo i objelodaniti naše aktivnosti”, najavio je Radulović.

Pejović: Moguće drastično smanjenje plata i penzija

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, Medojević je poručio građanima da će u narednom periodu neposredno plaćati odluke i korupciju u koju je umješan vrh DPS-a, bilo da su u pitanju KAP, EPCG, Jugopetrol...

Podsjećajući da je prije dva dana Rusima uplaćeno 23 miliona, a da će narednog mjeseca morati da se plati još 16 miliona, Radulović je rekao da BDP pada, a javni dug intenzivno raste. Vlada, rekao je, predlaže gluposti, koje daju kratkoročnu infuziju.

Poslanik PzP-a Zarija Pejović rekao je da strahuje od drastičnog smanjenja zarada i penzija, “jer euro ne možemo da štampamo”.

“Fiskalni kapacitet države nije dovoljan da finansira postojeći nivo javne potrošnje, dok se obaveze zaduženja ne mogu servisirati bez značajnog smanjivanja javne potrošnje”, zaključio je Pejović.

Bonus video: