ŽRTVOVAO BI SE

Roćen: Dao bih ostavku da sam u svađi sa Vesterveleom

Ekonomskim razlozima je ministar pravdao činjenicu da još nije otvorena ambasada Crne Gore na Kosovu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 19:00h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen najavio je mogućnost smanjenja budžeta za diplomatiju oko šest odsto, odosno smanjenje troškova za zakup prostora, stanarine ali i plate ambasadora i konzula.

Roćen je, pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose, predstavio Izvještaj o radu Ministarstva za 2011. godinu i ocijenio da crnogorska diplomatija ne treba da brine za svoju budućnost. Kazao je da nije vrijeme za otvaranje novih diplomatskih predstavništava, te da bi to dodatno opteretilo budžet za 250.000 do 400.000 eura.

Ekonomskim razlozima je ministar pravdao činjenicu da još nije otvorena ambasada Crne Gore na Kosovu.

“Prvenstveno su finansijski razlozi prepreka”, kazao je Roćen odgovarajući na pitanje poslanika Force, Gencija Nimanbegua.

Opozicioni predstavnici su ponovo kritikovali Vladu i MVPEI zbog toga što Crna Gora još nije počela pristupne pregovore sa EU

Tokom rasprave na sjednici Odbora opozicioni predstavnici su ponovo kritikovali Vladu i MVPEI zbog toga što Crna Gora još nije počela pristupne pregovore sa EU, ali i zbog ukidanja posebnog resora za evropske integracije.

Opozicioni poslanici su ocijenili su da MVPEI kao resor biti odgovoran ukoliko Crna Gora u junu ne dobije datum za početak pregovora. Poslanik SNP-a Predrag Bulatović smatra da je ukidanje Ministarstva za evropske integracije bila velika i ključna greška.

“Iako smo 2010. godine dobili status kandidata još nemamo datum za početak pregovora”, dodao je on.

Povukao bi se zbog Crne Gore

Roćen se nije saglasio sa konstatacijom da je ukidanje ministarstva bila greška, i kazao je da vjeruje da će Crna Gora u junu dobiti datum početka pregovora: “Vjerujem da ćemo dobiti datum pregovora, a kako bismo bili sigurni u to vi se možete potruditi i doprinijeti tom cilju uz zalaganje da se usvoje ustavne promjene u oblasti pravosuđa”, rekao je Roćen.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

Bulatović je Roćena pitao da li su tačni navodi da je lično u lošim odnosima sa njemačkim šefom diplomatije Gidom Vesetrveleom, te da to utiče ne ukupne odnose Crne Gore sa njemačkom administracijom.

“'To su neistine. Da ima trunke istine u tome ja bih se povukao zbog Crne Gore”, kazao je Roćen i dodao da je tokom prošle godine više puta razgovarao sa njemačkim šefom diplomatije, nego sa predstavnicima crnogorskog parlamenta.

Tema rasprave bio je i ugovor koji je Crna Gora potpisala sa Vatikanom kojim se uređuju prava Katoličke crkve, za koji Roće tvrdi da je veliki uspjeh, dok su ga opozicioni poslanici ocijenili “problemetičnim”.

Roćen nema nesanicu zbog KAP-a

Raspravu je obilježila rasprava Roćena i Branka Radulovića (PzP) oko uloge ministra u prodaji KAP-a ''Da li mirno spavate zbog doprinosa KAP-u. Za “vaš doprinos” izbavljenje bi bilo da kažete sve što znate, ili makar da priznate da ste pogriješili”, kazao je Radulović.

On se osvrnuo na privatizaciju KAP-a koju je nazvao “tragedijom”, i koja će ostaviti katastrofalne posljedice po Crnu Goru.

Smatra da i Roćen ima ličnu odgovornost prema tom procesu, iako nije “potpisivao nikakva dokumenta”.

''Vrlo mirno spavam i što se tiče KAP-a i za tri decenije javnog posla u Crnoj Gori. Niko ne može upirati prostom u Milana Roćena. Ako ne vjerujete ovim, imate evopske sudove, ali nemojte brljati ljude. Nijeste vi mjera poštenja u Crnoj Gori'', bio je Roćenov odgovor.

Galerija