Rehabilitacija Mihajlovića pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima 90-ih

Sa politikom četničkog pokreta, smatra Krivokapić, ne ide se u Evropu, jer svi putevi te ideologije vode samo u Hag
61 pregleda 0 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Boris Pejović
ranko krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2012. 10:42h

Proces za rehabilitaciju Draže Mihajlovića koji se vodi u Beogradu opasan je pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima 90-ih godina prošlog vijeka, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić je uputio pismo podrške predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BIH), Denisu Bećiroviću, koji je ranije ocijenio da četnička ideologija predstavlja direktnu opasnost po nezavisnost, suverenitet i cjelovitost, prije svega BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Bećirović je u otvorenom pismu predsjednici Narodne skupštine Srbije, Slavici Đukić Dejanović, povodom najnovijih aktivnosti u vezi sa rehabilitacijom četničkog vođe Draže Mihailovića pred beogradskim Osnovnim sudom, upozorio da to pitanje nije samo unutrašnja stvar Srbije.

Krivokapić je u pismu naveo da dijeli ocjene Bećirovića o mračnoj istorijskoj ulozi četničkog pokreta i opasnosti koju potencijalna rehabilitacija zločinca Draže Mihajlovića predstavlja za čitav region.

Kako je kazao, istorija nas na ovim prostorima uči da iza velikih revizija istorije nastupaju velike nesreće.

„Proces koji se vodi u Beogradu ocjenjujem i kao opasan pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima devedesetih godina prošlog vijeka“, navodi se u pismu Krivokapića u koji je agencija MINA imala uvid.

„Pružanjem legitimacije Draži Mihajloviću naknadno se legitimišu i zlodjela njegovih nasljednika u Bosni i Hercegovini“, ocijenio je Krivokapić

Krivokapić je dodao da su etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom centralni dio četničkog projekta.

„Pružanjem legitimacije Draži Mihajloviću naknadno se legitimišu i zlodjela njegovih nasljednika u Bosni i Hercegovini“, ocijenio je on.

Krivokapić je dodao da je četnički pokret, u svojoj suštini zasnovan na ideologiji krvi i tla, bio kvislinški i jedan od ključnih oslonaca i saveznika nacističkih i fašističkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„Kako i sami ističete, četnički projekat predstavlja konstantnu opasnost i za Crnu Goru. Bilo kakav pakt sa političkim nasljednicima Draže Mihajlovića bio bi antievropski čin, civilizacijski sunovrat, moralno nedopustiv, a politički poguban za Crnu Goru“, rekao je on.

Sa politikom četničkog pokreta, smatra Krivokapić, ne ide se u Evropu, jer svi putevi te ideologije vode samo u Hag.

„Crnogorska državna politika odlučno će istrajati na putu antifašizma, kao jedne od najsvjetlijih tradicija južnoslovenskih naroda, a četnički pokret će biti tretiran isključivo kao dio poraženih snaga u slavnoj antifašističkoj borbi“, zaključio je on.

Bonus video: