Bošnjaci do imanja na Karabuškom nisu došli otimačinom

Bošnjačka stranka reaguje na upozorenje "Albansko-američkog fronta" koje traži prestanak naseljavanja Bošnjaka u Malesiji
158 pregleda 0 komentar(a)
Karabuško polje, Foto: Boris Pejović
Karabuško polje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2012. 13:24h

"Bošnjačka stranka je zapanjena je stavovima organizacije "Ujedinjeni američko-albanski front" kojima se tvrdi da bošnjački narod u Crnoj Gori učestvuje u konspirativnom kolonizatorskom planu koji ima za cilj umanjivanje i marginalizaciju albanske populacije. Takve i slične zaključke odbacujemo i smatramo za neistinite, zlonamjerne i bez utemeljenja, isključivo kao proizvod subjektivne spekulacije i tendencioznog poltikanstva", navodi se u reagovanju Bošnjačke stranke.

Albansko-američki front traži prestanak naseljavanja Bošnjaka u Malesiji >>>

Iz organizacije "Ujedinjeni američko-albanski front" nedavno su upozorili da "Crnogorska vlast prema Albancima vodi asimilatorsku politiku, jer naseljavanjem Bošnjaka u naselju Karabuško polje pokušava da izmijeni nacionalnu strukturu u Malesiji".

U analizi koju potpisuju Endi Apoloni i Paolo Traboini, čelnici organizacije iz Njujorka, navodi se da zvanična Podgorica pokušava da smanji uticaj Albanaca u tom dijelu Crne Gore.

"Ovakve proizvoljne i netačne konstrukcije pojedinaca ne samo da neće doprinijeti ukupnom poboljšanju položaja Albanaca u Crnoj Gori, već imaju namjeru da uzdrmaju vrlo dobre odnose koje Albanci imaju sa Bošnjacima", navode u Bošnjačkoj stranci u reagovanju na tvrdnje organizacije "Ujedinjeni američko-albanski front".

"Poznato je da Bošnjaci podržavaju sva demokratska stremljenja albanskih političkih predstavnika kojima se pokušava unaprijediti sveukupni položaj albanske populacije u Crnoj Gori, a Bošnjačka stranka, kao autentični predstavnik svog naroda u Crnoj Gori, u tim nastojanjima iskreni je partner kolegama koji u parlamentu zastupaju albansku manjinu. Začuđuje nas da se od ovakvih tendencioznih stavova nije ogradila niti jedna albanska politička partija.

Bošnjaci koji su naseljeni na Karabuškom polju nijesu do svojih posjeda došli otimačinom i prevarom, već isključivo legalnim putem, kupovinom od domicilnog stanovništva. Time su u ovo podru;je investirali najmanje sto miliona eura, gdje su sami učestovali u izgradnji infrastrukture. Sa svojim komšijama albanske nacionlanosti Bošn jaci sa Karabuškog polja, kao i Bošnjaci u Tuzima imaju tradicionalno dobre odnose. Stoga, naseljavanje Bošnjaka na Karabuškom polju nije nikakav tajni plan usmjeren da marginalizuje Albance, već je to sociološki proces kretanja stanovništva koji se manifestuje određenim demografskim promjenama", dodaje se u reagovanju.

Autori analize organizacije “Ujedinjeni američko-albanski front”, navodi se u reagovanju Bošnjačke stranke, "ili nemaju realnu sliku stvarnih dešavanja u Crnoj Gori ili pokušavaju da zloupotrijebe nacionalna i identitetska osjećanja Albanaca, sa ciljem remećenja multietničkog sklada koji je na ovim prostorima očuvan u mnogo težim vremenima".