Tri petine građana smatra da je bilo korupcije u aferi Telekom

Bešić tvrdi da u pobjedu DPS-a i dalje vjeruje veliki broj građana, ukazujući da u pobjedu opozicije ne vjeruje više od šest odsto ispitanika
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 08:40h

Manje od polovine građana smatra da će DPS pobijediti na sljedećim izborima, rezultat je istraživanja javnog mnjenja agencije „Defacto“.

Anketa, koja je sprovedena u martu, pokazala je da 47,5 odsto građana smatra da će DPS pobjediti na narednim izborima, što je 11 odsto manje nego u oktobru prošle godine, dok 40,5 odsto građana nije imalo odgovor na pitanje ko bi mogao biti pobjednik narednih izbora.

Metodolog Miloš Bešić tvrdi da u pobjedu DPS-a i dalje vjeruje veliki broj građana, ukazujući da u pobjedu opozicije ne vjeruje više od šest odsto ispitanika. Naglašavajući da je broj onih koji vjeruju u nepobjedivost DPS-a osjetno opao, on je podsjetio da je 2007. godine u njihovu pobjedu vjerovalo 70 odsto građana.

Bešić smatra da su na pad povjerenja uticali protesti zbog poskupljenja, loša ekonomska situacija u zemlji i loše snalaženje Vlade u neprijatnim situacijama: “Iz DPS-a više ne dolaze pozitivne poruke o investicijama, gradnjama i novim radnim mjestima, već se sve češće pominje kriza, smanjenje broja radnih mjesta i uštede. Prosto imate jedan trend koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu efikasnost, a to je ljudima vrlo važno”.

On smatra da su na integritet DPS-a uticale afere oko privatizacije Telekoma i KAP-a, ali i činjenica da novi premijer Igor Lukšić nije uspio da zaštiti Vladu od krize poput njegovog prethodnika:

“Činjenica je da više nemate takvog lidera sa harizmom kao što je bio Milo Đukanović na čelu vlasti. On je uspijevao da brani Vladu i u situacijama kada to nije bilo lako, dok nova Vlada ne uliva tu vrstu povjerenja kod građana. Ako hoćete, i nije u stanju da demonstrira onu vrstu moći koju je Đukanović znao da demonstrira”.

Protesti imaju široku podršku

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 1.000 stanovnika pokazalo je da 79,7 odsto građana podržava proteste protiv Vlade, 6,7 procenata ih ne podržava, dok 13,5 nema stav.

Podržavate li nedavno održane proteste?

Proteste u potpunosti podržava 46,5 odsto građana, 30 procenata ih podržava ukoliko su zbog poskupljenja struje, dok ih 2,8 ispitanika podržava ako su usmjereni protiv vlasti. Istraživanje je pokazalo i da proteste bezuslovno podržava 22,6 odsto odsto birača DPS-a i 27,5 odsto glasača SDP-a, a ako su protiv poskupljenja struje, a ne zbog drugih stvari dodatnih 45,8, odnosno 49,3 odsto.

“Skoro svaki drugi građanin podržava proteste bez obzira na to u kojoj su varijanti"

“Skoro svaki drugi građanin podržava proteste bez obzira na to u kojoj su varijanti, što znači da je kapacitet za promjene negdje oko 50 odsto. Onih 30 odsto koji ih podržavaju samo zbog poskupljenja struje su ljudi kojim se ne može pripisati politička motivacija, koji se bore za svoj socijalni položaj, ali nijesu spremni da tu podršku protestima pretoče na politički plan”, pojašnjava Bešić.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: