Razmatraće se predlozi opozicije za ustavne promjene

Džavid Šabović (SDP) rekao je "Vijestima" da su spremni da izađu u susret opoziciji kako se ne bi pokazali kao "kočničari na putu ka Evropi"
0 komentar(a)
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.04.2012. 14:27h

Opozicija je na današnjem sastanku Radne grupe za izradu teksta predloga amandmana na Ustav iz oblasti pravosuđe zatražila da se poništi ranije usvojeni predlog amandmana, koji je vladajuća većina, a bez prisustva opozicije, usvojila na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo sredinom marta.

Predsjednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Džavid Šabović (SDP) rekao je "Vijestima" da su spremni da izađu u susret opoziciji kako se ne bi pokazali kao "kočničari na putu ka Evropi".

"Pokušaćemo da nađemo najmanji zajednički sadržalac i da krajem ove sedmice zakažem sjednicu za početak naredne, jer su svi zauzeti izborima u Herceg Novom i Tivtu", istakao je Šabović.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović rekao je “Vijestima” da će se do kraja ove sedmice znati hoće li Radna grupa za izradu teksta predloga amandmana na ustav iz oblasti pravosuđa nastaviti rad, jer su predstavnici DPS-a i SDP-a tražili vrijeme za unutarstranačke i konsultacije sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem u smislu predloga koje je iznijela opozicija.

Gošović je istakao da su on i Velizar Kaluđerović, koji u radnoj grupi predstavljaju opoziciju, ukazali na potrebu da se stvari vrate na pređašnje stanje, prije 19. marta kada je odbor bez prisustva opozicije usvojio predlog amandmana.

“To je neophodno da bi Radna grupa u punom sastavu razmotrila primjedbe sa javne rasprave na nacrt amandmana i Odboru za ustavna pitanja podnijela novi predlog amandmana za promenu Ustava.

Gošović je istakao da su on i Velizar Kaluđerović, koji u radnoj grupi predstavljaju opoziciju, ukazali na potrebu da se stvari vrate na pređašnje stanje, prije 19. marta

Smatrali smo da je posebno značajno da predlog za promjenu Ustava sadrži i one amandmane koji treba da obezbijede samostalnost Ustavnog suda i tužilaštva, što je u skladu sa preporukama Venecijanske komisije”, kazao je Gošović.

On je kazao da su ostala “određena pitanja po nama veoma znmačajna koja treba da obezbijede samostalnost Ustavnog suda i tužilaštva”.

“I da krenemo sa stanja koje je bilo prije 19. marta, da Radna grupa razmotri primjedbe i sugestije sa rasprave o nacrtu amandmana i da pokušamo doći do novog predloga amandama koji bi obezbijedili ono što su preporuke VK.

To je jedini način ako se želi da imamo predlog rješenja koja smo utvrdili i čekujemo da vidimo kakav će odnos prema tom predlogu imati većina u odboru”, zaključio je Gošović.

Bonus video: