Bulatović: Datum pregovora Đukanović koristi za povratak

Plan je jasan – vlast i Đukanović bi moguću odluku EU da Crnoj Gori da datum pregovora proglasili kao svoj uspjeh
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 09:08h

Šef DPS-a Milo Đukanović eventualnu odluku EU da u junu da datum pregovora Crnoj Gori mogao bi iskoristiti da održi parlamentarne izbore najkasnije do sredine septembra kako bi obezbijedio prohodnost da se kasnije kandiduje na predsjedničkim izborima i time pokuša vratiti na državnu funkciju, čemu se protive određeni međunarodni krugovi, ocijenio je visoki funkcioner SNP Predrag Bulatović.

On je, u razgovoru za “Vijesti”, rekao da vlast, a posebno bivši premijer, gleda na datum pregovora sa EU kao na sredstvo da brzo obnovi neograničenu vladavinu i da se vrati na državnu funkciju.

“Čitav vrh DPS-a, a nažalost i aktuelni premijer Igor Lukšić, gledaju na eventualni uspjeh u EU integracijama, pa i na čisto formalne uspjehe, isključivo kao na njihovu svojinu. Zato se i stvara kampanja ko je za datum pregovora, a ko nije, sa ciljem dobiti datum u junu, a ne završiti ama baš ništa od definisanih obaveza”, rekao je bivši lider SNP-a.

Jasan plan

Prema njegovim riječima, plan je jasan – vlast i Đukanović bi moguću odluku EU da Crnoj Gori da datum pregovora proglasili kao svoj uspjeh i tim sertifikatom EU odmah raspisali izbore.

“Smatram da je u tim kalkulacijama moguće da se izbori održe najdalje do sredine septembra, kako bi DPS, sa Đukanovićem na čelu izborne liste, ponovo osvojio vlast za dalje kadrovske kombinacije predsjednika DPS-a”, naveo je Bulatović.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da se izbori raspišu po mjeri predsjednika DPS-a.

Upitan da li misli da bi Vujanović mogao biti novi premijer, ako bi DPS pobijedio na tim izborima, Bulatović je rekao da su “moguće sve opcije kada je u pitanju čuvanje ličnih pozicija i čuvanje od pravne odgovornosti određenih ljudi iz vrha režima”.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da se izbori raspišu po mjeri predsjednika DPS-a.

“Po zakonu, parlamentarni i predsjednički izbori treba da se održe istovremeno i to u martu 2013. godine. Zašto bi se održali prijevremeni parlamentarni izbori, ali ne i predsjednički? To bi bila generalna proba za Đukanovića da i javnost i EU dovede pred svršen čin, kako bi se vratio na državnu funkciju i obnovio imunitet. Smatram da je važan uslov koji treba postaviti istovremeno održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbori u terminu koji je najbolji za evropski put Crne Gore, a pod uslovima koji će spriječiti dosadašnje zloupotrebe DPS-a i Vlade”, rekao je Bulatović.

Opozicija je bitna

On je rekao da opozicija nije dala posljednju riječ, uprkos sadašnjoj razjedinjenosti i da istinski opozicionari, intelektualci, nezavisni mediji koji su spremni da podrže promjene i NVO imaju dovoljno prostora da pokvare planove Đukanovića da nastavi neorganičeno da vlada, čak i u slučaju kada bi se izbori održali do polovine septembra.

Bivši lider SNP-a je rekao da evropske integracije treba da budu proces čitave države, podsjećajući da je opozicija uvijek bila konstruktivan faktor u odnosima sa EU.

On smatra da je važno da Crna Gora u junu dobije datum pregovora i da je na Vladi, tužilaštvu, pravosuđu i policiji da uvjere i našu javnost i članice EU da su se od decembra 2011. do juna postigli konkretni rezultati u borbi sa nosiocima organizovanog kriminala i u procesuiranju visokih zvaničnika upletenih u korupciju, posebno u oblasti privatizacije.

“Nije trenutak ni da vlast, ni opozicija, pa ni članice EU i EK pristupe čisto poltičkom pitanju datuma pregovora. Skrivanje problema ili minimiziranje ostvarenih rezultata, ili pak veličanje nekih rezultata, u ovom trenutku nisu prihvatljivi. Svi akteri koji su važni za dobijanje datuma pregovora moraju imati objektivan pristup, a posebno članice EU”, rekao je Bulatović.

Mogli bi da dobijemo nove uslove

Bulatović je izrazio zabrinutost da bi Crna Gora, umjesto datuma pregovora, mogla opet dobiti nove uslove zbog ponašanja Vlade.

“Vlada, tužilaštvo, pravosuđe i policija nijesu uradili gotovo ništa u ispunjavanju uslova za dobijanje datuma kada je u pitanju oblast vladavine prava, a posebno borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne samo to, nego su otišli i korak unazad”, ocijenio je Bulatović koji je podsjetio na afere “Telekom”, “listing”, “Carine”, da su Darko Šarić, Safet Kalić i Naser Keljmendi na slobodi, da se ne poštuju odluke Upravnog suda o slučaju političke korupcije u Andrijevici, da SNP smatra da je v.d direktora policije nezakonito izabran i da se taj postupak “sporo” rješava pred Upravnim sudom, te na “osiono” ponašanje da se ponište odluke Skupštine o aferi “Nacional” kako bi se za njene aktere obezbijedila politička rehabilitacija.

Galerija

Bonus video: