EP: Regulišite položaj SPC u Crnoj Gori

EP je pozvao Evropsku komisiju da tokom pristupnih pregovora "obrati pažnju na odnose između Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 11:15h

Evropski parlament poziva crnogorsku vlast da reguliše položaj Srpske prvoslavne crkve (SPC), navodi se u članu 40 Rezolucije EP, koja je usvojena u četvrtak.

U dijelu koji se odnosi na regionalnu saradnju, politički i vjerski lideri zvanične Podgorice i Beograda pozvani su još i “postignu (zvaničan) ugovor kojim će biti regulisana pozicija SPC”.

„Evropski parlament pozdravlja posvećenost i Crne Gore i Srbije da uspostavi bilateralne odnose na dobroj osnovi. Ohrabruju se politički i vjerski lideri u obje zemlje da nastave sa poboljašavanjem klime međuetničkog i međureligijskog dijaloga, sa ciljem da postignu (zvaničan) ugovor kojim će biti regulisana pozicija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, stoji u Rezoluciji Čarlsa Tanoka.

EP je pozvao Evropsku komisiju da tokom pristupnih pregovora ‘’obrati pažnju na odnose između Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve’’.

“Pozivamo Evropsku komisiju da, istovremeno sa pristupnim pregovorima, obrati pažnju na odnose između Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve, kako bi bili poboljšani odnosi između dvije crkve i zajednice koje djeluju u zemlji, može imati pozitivan uticaj na političku klimu u Crnoj Gori”, ocijenjeno je u Rezoluciji EP.

Premijer Igor Lukšić u prvoj polovini prošle godine potpisao je temeljni ugovor, takozvani konkordat sa Vatikanom, a nešto kasnije i sa predstavnicima jevrejske zajednice.

Iako najavljivan, ugovor između Crne Gore i SPC nije potpisan jer, kako je Lukšić, kasnije izjavio za njegovog mandata nije realno da se to desi, dok god predstavnici te vjerske zajednice negiraju crnogorsku naciju. Osim toga, Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka sa 11 organizacionih jedinica podnijele su 2004. godine tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, a tužbi se u septembru pridružila Vlada Srbije.T. R.

Bonus video: