Albansko-američki front traži prestanak naseljavanja Bošnjaka u Malesiji

Traboini i Apoloni poznati su po političkim analizama položaja Albanaca u zemljama Zapadnog Balkana
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 08:06h

Crnogorska vlast prema Albancima vodi asimilatorsku politiku, jer naseljavanjem Bošnjaka u naselju Karabuško polje pokušava da izmijeni nacionalnu strukturu u Malesiji, upozorili su predstavnici organizacije “Ujedinjeni američko-albanski front”.

U analizi koju potpisuju Endi Apoloni i Paolo Traboini, čelnici organizacije iz Njujorka, navodi se da zvanična Podgorica pokušava da smanji uticaj Albanaca u tom dijelu Crne Gore.

“Dio tog kolonijalističkog plana je i formiranje velikog naselja u kome većinu čine Bošnjaci i Muslimani na Karabuškom polju. Pretvarajući se da čini uslugu Bošnjacima, koje su početkom 90-ih i sama proganjala, crnogorska država im je omogućila da se nasele u okolini Podgorice, na prostorima koji su uvijek bili albanski.

Pri tome niko od predstavnika Albanaca nije reagovao, već je ćutke dozvoljena kolonizacija”, navodi se u autorskom tekstu Apolonija i Traboinija objavljenom na portalu Malsia.

Traboini i Apoloni poznati su po političkim analizama položaja Albanaca u zemljama Zapadnog Balkana, a u jednoj od njih pozvali su na autonomiju Albanaca u Crnoj Gori. Iako nikad javno nijesu istupali u javnosti njihove analize se redovno objavljuju na uticajnim albanskim portalima.

U analizi se navodi i da Vlada uporno izbjegava da vrati zemljište koje je tokom nacionalizacije u SFRJ oduzeto stanovnicima Malesije, navodeći da se time krše ljudska i imovinska prava koja građanima garantuje Ustav Crne Gore. Albanci, smatraju Traboni i Apoloni, ne smiju dozvoliti kolonizaciju bez obzira na to da li se radi o naseljavaju pravoslavaca ili Bošnjaka.

“Našu djedovinu ne smijemo prodavati Srbima ni Crnogorcima, ali ni Bošnjacima i Muslimanima, bez obzira na to što dio naših sunarodnika sa njima dijeli vjerska ubjeđenja. Oni moraju znati da su zemlja, jezik i nacija previše značajni da bi ih prodavali ili poklanjali”.

Traboini i Apoloni navode da su brojni primjeri loše politike Podgorice prema Albancima, navodeći kao primjer odbijanje inicijative za formiranje punopravne opštine Tuzi ali i hapšenja tokom akcije “Orlov let”.

Oni su upozorili da na takvu politiku treba ukazati međunarodnoj zajednici, prije svega Briselu i Vašingtonu “do čijeg je mišljenja stalo crnogorskim vlastima”. Većina u Crnoj Gori, smatraju oni, pred partnerima iz SAD i Evropske unije (EU) pokušavaju da predstave Crnu Goru kao zemlju vjerskog i nacionalnog sklada.

“Kada su već htjeli da pokažu toleranciju, trebalo je Bošnjacima da omoguće formiranje naselja u okolini Petrovca, Budve, Kotora ili Cetinja, koje su razvijenije od Tuzi i Malesije”, navodi se u analizi.

Bonus video: