Neki pomoćnici ministara po zaradi pretekli i premijera

V.d. pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović od funkcije koju obavlja prihodovao je 615 eura, od angažmana u “stručnom kolegijumu” 479 eura...
308 pregleda 0 komentar(a)
Marko Čanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Čanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2012. 07:11h

Pomoćnici ministara u Vladi imali su, makar u drugoj polovini prošle godine od kada su ministrima ukinuti bonusi od 800 do 1.200 eura, veća ukupna primanja na mjesečnom nivou od svojih nadređenih ili čak premijera ili poslanika u Skupštini zaduženih za nadzor nad izvršnom vlašću.

To pokazuju podaci iz imovinskih kartona pojedinih pomoćnika ministara, objavljeni na sajtu Komisije za sprečavanje konflikta interesa, prema kojima je vršilac dužnosti pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović od funkcije koju obavlja prihodovao 615 eura, dok je od angažmana u “stručnom kolegijumu” ostvario zaradu od 479 eura.

Iako nije precizirano da li je suma od 479 eura za “stručni kolegijum” zarada na mjesečnom ili godišnjem nivou, Čanović je sa tolikim prihodom, uz mjesečnu naknadu od 1.257 eura, koju je ostvarivao u Odboru direktora fonda za stambeno-socijalnu izgradnju, plaćeniji funkcioner nego što je, na primjer, poslanik ili premijer.

Čanović, koji je vlasnik stana u Podgorici površine 67 kvadrata i vikendice na Žabljaku od 62 kvadratna metra, kreditno je zadužen u iznosu od 30 hiljada eura

Tako je plata premijera Igora Lukšića, prema posljednjem imovinskom kartonu, iznosila 1.100 eura, odnosno oko 150 eura manje od mjesečnog prihoda koji je Čanović ostvarivao u fondu za stambeno-socijalnu izgradnju. Istovremeno, zarade poslanika koji nemaju dugačak radni staž su oko 1200 eura.

Tako plata Milan Knežević (SNP), prema imovinskom kartonu za 2011. godinu, je 1.368 eura, dok je Damir Šehović (SDP), primao poslaničku platu od oko 1.000 eura.

Čanović, koji je vlasnik stana u Podgorici površine 67 kvadrata i vikendice na Žabljaku od 62 kvadratna metra, kreditno je zadužen u iznosu od 30 hiljada eura, sa rokom otplate od 20 godina, a ima i ušteđevinu u iznosu od 11.000 eura, koju je uvećao za hiljadu eura, u odnosu na karton iz 2011.

Perišić ima 3 stana

Ukupan mjesečni prihod (1.384 eura), koji za više od 370 eura prelazi platu premijera Lukšića, imala je i pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković. Ona je, naime, od funkcije prve do ministra imala zaradu od 618 eura, dok je od članstva u Upravnom odboru za zaštitu depozita mjesečno primala oko 766 eura.

Pomoćnica ministra finansija je u prošloj godini, kako se navodi u kartonu, od članstva i učešća u radnim grupama ostvarila prihod od 10.790 eura.

Premijera i poslanike sa mjesečnim prihodima “pretekao” je i pomoćnik ministra ekonomije Zoran Perišić, kojem je plata zamjenika iznosila 690 eura, dok je 412 eura prihodovao od članstva u Upravnom odboru, gdje je postavljen od strane Akreditacionog tijela Crne Gore.

Perišić je 400 eura ostvarivao na račun Komisije za državnu pomoć. Vlasnik je dva stana površine 64 kvadrata u Podgorici i jednog u Budvi od 45 kvadratnih metara.

Dobra godina za profesora

Pomoćnik ministra odbrane Ivan Mašulović mjesečno je prihodovao 660 eura, dok je kao vanredni profesor na Pravnom fakultetu ostvarivao prihod od 900 eura.

Na UDG-u je za angažman vanrednog profesora na humanističkim studijama prihodovao 350 eura, dok je na Policijskoj akademiji prihod iznosio 300 eura.

Profesor na jednom univerzitetu može biti angažovan na drugom univerzitetu u Crnoj Gori samo u slučaju da ima pisanu saglasnost uprave, odnosno dekana fakulteta na kojem je stalno angažovan.

Od članstva u Odboru direktora MDI prihodovao je 400 eura. Od prodaje udžbenika za nastavu zaradio je 1.000 eura, a kreditno je zadužen sa 20.000, odnosno 30.000 eura sa rokom otplate od 20 godina.

Vlasnik je stana od 92 kvadrata u Podgorici, dok je u vlasništvu njegove supruge Biljane stan u Budvi od 53 kvadrata.

Bonus video: