DEKLARACIJA POSP-a

Amadmani PzP: Na tapetu sumnjive privatizacije

Forca i Bošnjačka stranka tražiće da se izmijene zakonske odredbe kojima se ograničava upotreba nacionalnih simbola manjinskih zajednica
50 pregleda 0 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2012. 09:06h

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović predložio je da se u tekstu zajedničke Deklaracije i preporuka evropskih i crnogorskih parlamentaraca od Vlade i pravosuđa traži da do kraja procesuiraju predmete korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude. Taj amandman korespondira sa osnovnim tekstom predloga deklaracije, koji su već sačinili evropski parlamentarci.

U amandmanima na tekst Deklaracije, koju treba da usaglasi Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) u utorak u Podgorici, Radulović je zahtijevao da se u potpunosti rasvijetle optužbe za korupciju prilikom privatizacije Telekoma, KAP-a, Željezare, Solane kao i slučaja “Carine”.

Zajednički sastanak POSP-a biće održan u ponedjeljak i utorak, a sastanku će prisustvovati i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan i generalni direktor Direktorata EU za proširenje Stefan Sanino.

Radulović je tražio da se Savjetu EU sugeriše da u junu počnu pregovori sa Crnom Gorom, počne proces reforme pravosuđa, ali i da se kroz pregovore lidera parlamentarnih partija usaglase izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe. U njegovim amanadmanima se traži konkretnija borba protiv korupcije, ali i upozorava na slučajeve napada na nezavisne medije i novinare.

Amandmane na tekst Deklaracije podnijeli su i poslanici Force Genci Nimanbegu i Bošnjačke stranke Suljo Mustafić koji pozivaju na stvaranje uslova za decentralizaciju vlasti i stvaranje dodatnih mehanizama zaštite prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

Oni su pozvali i na izmjenu zakonskih odredbi kojima se ograničava upotreba nacionalnih simbola manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, navodeći da Vlada i Skupština treba da otklone sumnju u postojanje diskriminatorske primjene određenih zakonskih propisa, a posebno Zakona o Morskom dobru.

Preporučujemo za Vas