DPS: Tek ćemo vidjeti to za hapšenja

Vuković tvrdi da evropski parlamentarci traže da se za korupciju ponude dokazi i sa crtanja meta pređe na konkretne stvari
52 pregleda 0 komentar(a)
Miško Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miško Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.03.2012. 08:48h

Zahtjev za hapšenje i osuđivanje visokih funkcionera koji su predložili evropski parlamentarci mora dobiti podršku na sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju, da bi bio uključen u konačnu verziju Deklaracije, kazao je juče predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković.

Tvrdeći da nije prvi put da se slični zahtjevi pominju u deklaracijama EP, Vuković je rekao da deklaracija tek treba da prođe raspravu na sastanku crnogorskih i evropskih parlamentarca.

“To je pravo svih, kao i u našem parlamentu. Na osnovu toga ne treba cijeniti da će takav tekst biti i konačan. To je tekst koji za dva dana tek treba da obilikujemo”, kazao je Vuković “Vijestima”.

Evropski parlamentarci predložili su svojim crnogorskim kolegama da u zajedničkom dokumentu, koji će uputiti institucijama EU, navedu da je radi daljeg napretka naše države potrebno "procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude”.

U predlogu deklaracije, koji su pripremili poslanici Evropskog parlamenta i o kojoj će parlamentarni odbor EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) raspravljati početkom aprila, pozdravlja se dalji dobar napredak u usvajanju zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije i prve rezultate u njegovoj primjeni, primjećujući da nema dovoljno rezultata u predmetima korupcije među visokim zvaničnicima.

U tekstu se poziva na procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude i poziva Vlada da rasvijetli optužbe za korupciju, posebno vezano za slučajeve privatizacije.

Vuković tvrdi da evropski parlamentarci traže da se za korupciju ponude dokazi i sa crtanja meta pređe na konkretne stvari. “Niko ne negira da kod nas ima korupcije, ni više ni manje nego kod drugih. O tome će biti razgovora i znam kako se oblikuju stavovi u deklaracijama. To je stav nekoga od članova evropskog parlamenta koji smo mogli prepoznati kroz amandmane na rezoluciju tog istog parlamenta koji nijesu prošli”.

SDP: Moramo ispuniti uslove

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić tvrdi da će, tokom sastanka sa EU parlamentarcima, ta stranka podržavati politiku jačanja vladavine prava.

On je podsjetio da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključan zahtjev Evropske komisije. “Vlada će nakon otvaranja pregovora morati to dosljedno da ispunjava kako bi zadržali dinamiku evropskih integracija.

Princip vladavine prava predviđa jednakost pred zakonom bez obzira na državnu ili lokalnu funkciju i otvaranje istraga i obezbjeđivanje dokaza u slučajevima gdje postoji dovoljno osnova sumnje obaveza je nadležnih organa, policije i tužilaštva. Bez vladavine prava nema ni EU ni ekonomskog razvoja”, tvrdi Stanić.

Bonus video: