NATO će nadgledati Bora Vučinića

"On je tek počeo sa radom, vidjećemo kako će sve to ići, a mi ćemo svakako to dobro pratiti”, kazao je Brengelman
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 19:56h

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Dirk Brengelman kazao je sinoć da će NATO pratiti što radi novi direktor ANB-a Boro Vučinić.

Nakon predavanja na Fakulteta političkih nauka, kojem su prisustvovali domaći zvaničnici, inostarne diplomate i studenti, Brengelman je kazao da “neće detaljisati što su bili savjeti, sugestije i primjedbe na rad i standarde Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Vijesti” su nedavno objavile da je NATO imao primjedbi na rad i standarde ANB-a zbog prisluškivanja stranih diplomata, što je nedavno potvrdila i Vlada u izvještaju on sprovođenju drugog godišnjeg programa (ANP) u okviru MAP-a.

“Eksperski timovi na tome rade i to je za njih dobro poznata materija. Ipak, ne bih komentarisao vašu sigurnosnu službu. Vaša agencija je dobila novog direktora (Boro Vučinić), a koliko sam shvatio, on je obećao reforme, ali i ustvrdio da ima plan njihovog sprovođenja. Tek je počeo sa radom, vidjećemo kako će sve to ići, a mi ćemo svakako to dobro pratiti”, kazao je Brengelman.

Dirk Brengelman na FPN-u

Kriterijumi identični

Odgovarajući na pitanje Aleksandra Dedovića iz NVO Alfa centra da li alijansi treba “mala zemlja sa velikim problemima, otvorenim i neotvorenim korupcionaškim aferama”, Brengelman je rekao da su kriterijumi ulaska u EU i NATO gotovo identični: ”Te stvari su u našem fokusu. Vjerujem da postoje politički napori da zapadni Balkan treba da bude dio EU i NATO zbog dugoročne bezbjednosti na ovom području”.

Brengelman je kazao “crnogorske oružane snage nijesu velike, ali su bile aktivne u Afganistanu”.

Brengelman je kazao “crnogorske oružane snage nijesu velike, ali su bile aktivne u Afganistanu”.

Brengelman je ponovio da samit u Čikagu nije samit proširenja, ali da će Crna Gora dobiti pohvale za ono što je do sada uradila. Prema njegovim riječima, NATO trenutno nije u poziciji da otvara nove baze, pa ih za sada neće biti u Crnoj Gori.

Prije predavanja, Brengelman je razgovarao sa predsjednikom Skupštine, te ministrima vanjskih poslova i odbrane Rankom Krivokapićem, Milanom Roćenom i Milicom Pejanović-Đurišić.

Galerija

Bonus video: