Đukanović zaboravio da je predsjednik svih građana

Opozicija i NVO kritikuju angažman izabranog predsjednika u kampanji za lokalne izbore
95 pregleda 43 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.05.2018. 18:07h

Učešćem u kampanji Demokratske partije socijalista (DPS) za lokalne izbore izabrani predsjednik Milo Đukanović pokazao je da se na čelu države neće ponašati kao predsjednik svih građana već partijski šef, tvrde u opoziciji i nevladinom sektoru.

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević smatra da učešćem u izbornoj kampanji i radikalnom retorikom, Đukanović nastavlja da etiketira neistomišljenike umjesto da, kao predsjednik države, bude predvodnik unutrašnjeg dijaloga.

“Izabrani predsjednik bi morao, zarad dobre poruke domaćoj i međunarodnoj javnosti, biti jednako udaljen od svih političkih opcija-sada u kampanji za lokalne izbore i nakon inauguracije. Ogroman broj građana je glasao druge predsjedničke kandidate, ogroman dio građana nije izašao na izbore, a Đukanović učešćem u kampanji jedne političke partije diskredituje poruku da će biti predsjednik svih građana”, kazao je Nikočević.

Iako je predsjednička inauguracija zakazana za nedjelju, Đukanović se već pojavljivao na predizbornim skupovima DPS-a u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Pljevljima, Žabljaku i Šavniku. Sa tih skupova je, između ostalog, poručio da je opozicija sve manje relevantna i da nema podjela u vladajućoj partiji, ali je i obećavao ulaganja u energetske potencijale, proizvodnju hrane i povećanje standarda.

Istovremeno je pozivao birače da ne dozvole da “avanturistička opozicija” preuzme vlast kao što se desilo u Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Objašnjavajući učešće u kampanji za lokalne izbore, Đukanović je kazao da ima obavezu i prema državi i prema partiji.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da Đukanović ne želi da bude predsjednik svih građana i da to u javnim nastupima jasno poručuje.

“Da biste bili predsjednik svih građana ne možete građane dijeliti po osnovu partijske pripadnosti, već vam svi građani moraju biti jednaki. Danas imamo situaciju da izabrani predsjednik države učestvuje u kampanji za lokalne za izbore, protiv polovine građana, pritom ih nazivajući izdajnicima i fašistima, dok sebe naziva predsjednikom svih”, tvrdi Zeković, ističući da se predsjednik svih građana bori da svima bude bolje, a ne zloupotrebljava političku:

“Predsjednika svih građana ne mora da čuva Specijalna antiteroristička jednica u blindiranom vozilu od sopstvenih građana”.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović ističe da Đukanović ne može biti predsjednik svih građana, zbog svog ranijeg ali i sadašnjeg političkog djelovanja.

“On i ne krije da je ta floskula njemu mrzna. Njemu je bilo tjeskobno u kampanji čak i deklarativno da se za to zalaže. Svakim svojim potezom potvrđuje da je “predsjednik svih građana” samo prazna ljuštura, kao i sva priča koja dolazi iz DPS-a, a koja ima prizvuk nečeg pozitivnog ili demokratskog”, navodi Bogdanović, navodeći da Đukanovićev angažman u kampanji “pokazuje njegov strah, ali i važnost lokalnih izbora”.

“Eto, kakav mu je partijski kadar u tim opštinama i kakvi su njihovi rezultati kad je potrebno njegovo maksimalno stavljanje u pogon svih njegovih svađalačkih potencijala, kako bi pokrio činjenicu da lokalne uprave na čijem su se čelu nalazie njegove partijske kolege i vojnici vuku opštine ka dnu”, smatra Bogdanović.

Konatar: Predsjednik samo za kumove i partiju

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar tvrdi da je Đukanović predsjednik “za svoju familiju, kumove i prijatelje i zavisnu partijsku elitu”.

“Da budem potpuno jasan, Đukanovićev glavni motiv za predsjedničku kandidaturu jeste imunitet koji mu daje funkcija predsjednika. Njegova namjera je i da sa pozicije predsjednika hrani svoju klijentelističku mrežu radi zaštite ličnih interesa, a sve na uštrb interesa građana. Njega dobro građana jednostavno ne interesuje, jer ga je briga samo za mali broj privilegovanih oko sebe. Upravo zbog toga, Đukanović ne može biti dio naše budućnosti, jer je on dio problema, a nikako rješenje za bolji život gradjana Crne Gore”, poručio je Konatar.

Bonus video: