Italija važan partner u borbi protiv kriminala

Ministarstvo pravde Crne Gore i Italije već godinama prolongiraju potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti međunarodne pravne pomoći
0 komentar(a)
dusko markovic, Foto: Gov.me
dusko markovic, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.03.2012. 23:31h

Republika Italija je važan strateški partner Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i na planu borbe protiv organizovanog kriminala, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković na sastanku sa Pjetrom Grasom, nacionalnim tužiocem za borbu protiv mafije Republike Italije.

Susret je organizovan u okviru trodnevne konferencije „Modeli zakonskih rješenja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala“ u Budvi a pod pokroviteljstvom ambasada Italije Hrvatske i Sjedinjenih Američkih država.

Marković je na sastanku sa Grasom istakao da, ipak, ima prostora da se bilateralna saradnja unaprijedi naročito u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja, budući da je globalni izazov, traži globalni odgovor.

"U tom smislu, potpredsjednik Vlade je, govoreći o jačanju vladavine prava u Crnoj Gori kao jednom od ključnih nacionalnih i spoljnopoliotičkih prioriteta, saopštio da je jačanje policijske, tužilačke i pravosudne saradnje između dvije susjedne zemlje od izuzetnog obostranog interesa", kaže se u saopštenju.

Bilateralni sastanak bio je prilika da potpredsjednik Marković zahvali italijanskom tužiocu na učešću na konferenciji i pozivu da posjeti Italiju, kako bi detaljnije razmotrili mehanizme unapređenja saradnje i na strateškom i na operativnom nivou.

Čekajući sporazum

Ministarstvo pravde Crne Gore i Italije već godinama prolongiraju potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti međunarodne pravne pomoći koju bi trebalo da uspostave predstavnici ministarstava pravde Crne Gore i Italije još je u fazi nacrta sporazuma.

To je bilo planirano Akcionim planom za borbu protiv korupcije 2005 godine, 2008 nastavljen je postupak sastancima radnih grupa eksperata dvije zemlje.

Zvanično obrazloženje je bilo da je italijanska strana zatražila da se mijenja prvobitni nacrt sporazuma. Tadašnji ambasador Italije u Crnoj Gori Gabriel Meući je "Vijestima" tada saopštiio kako se nada da će sporazum između dva pravosuđa biti potpisan do kraja 2008 ali do potpisa na Sporazumu, prema informacijama "Vijesti" još nije došlo.

Bonus video: