Visoke zvaničnike dovedite do konačne presude

Poziva se Vlada CG da primijeni antikorupcijsko zakonodavstvo i rasvijetli optužbe za korupciju
0 komentar(a)
zatvorenik, zatvor, Foto: Couriermail.com.au
zatvorenik, zatvor, Foto: Couriermail.com.au
Ažurirano: 28.03.2012. 23:10h

Evropski parlamentarci predložili su svojim crnogorskim kolegama da u zajedničkom dokumentu, koji će uputiti institucijama EU, navedu da je radi daljeg napretka naše države potrebno “procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude.”

To je prvi put da se iz neke evropske institucije predlaže korišćenje ovako eksplicitnog izraza. U dosadašnjim dokumentima institucije EU uglavnom su upotrebljavale izraz borba protiv korupcije na visokom nivou.

”Parlamentarni odbor EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje(POSP) pozdravlja dalji dobar napredak u usvajanju zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije i prve rezultate u njegovoj primjeni. Primjećujući da nema dovoljno rezultata u ovoj oblasti, uključujući i predmete korupcije među visokim zvaničnicima, Odbor je pozvao nadležne agencije za primjenu zakona da na sveobuhvatan način sprovode svoje aktivnosti, uključujući i procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude; pozvao je Vladu da na konzistentan način implementira antikorupcijsko zakonodavstvo i da rasvijetli optužbe za korupciju, posebno vezano za slučajeve privatizacije”, piše u Nacrtu deklaracije i preporuka POSP, u koju su “Vijesti” imale uvid.

POSP je tijelo sastavljeno od poslanika EP i Skupštine Crne Gore, predvođenih Eduardom Kukanom i Rankom Krivokapićem, koji se sastaje dva puta godišnje, u Briselu i Podgorici. Nakon toga izlaze sa zajedničkom deklaracijom i preporukama i upućuju ga crnogorskim i evropskim institucijama koje odlučuju o daljim koracima Crne Gore na putu ka EU.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: