Mugoša opet „Carinama” dao državno zemljište

Iako je Vrhovni sud posao proglasio ništavnim, gradonačelnik Podgorice uporan da Čedomiru Popoviću ispod cijene ustupi 15.000 kvadrata na Starom aerodromu
77 pregleda 0 komentar(a)
miomir mugoša, Foto: Boris Pejović
miomir mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2012. 08:28h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša zaključio je 9. novembra prošle godine sa izvršnim direktorom preduzeća Carine Čedomirom Popovićem Sporazum o rješavanju međusobnih odnosa kojim je omogućio da to preduzeće ponovo postane vlasnik oko 15.000 metara kvadratnih zemljišta na Starom aerodromu.

Mugoša tom preduzeću nije vratio dug od oko 2,5 miliona eura, kako je bilo predviđeno presudom Vrhovnog suda Crne Gore, koji je proglasio ništavnim raniji ugovor između Glavnog grada i Carina o prodaji istih urbanističkih parcela, kojim je Glavni grad bio oštećen sa 11 miliona eura.

Mugoša je prenio pravo svojine na “Carine” bez znanja Skupštine Glavnog grada i, na osnovu zahtjeva “Carina” za dokompletiranjem urbanističkih parcela koje su u njihovom vlasništvu.

Sve je prošlo bez tendera, što je bio jedan od razloga da Vrhovni sud ugovor o prodaji tog zemljišta iz 2007. proglasi ništavnim.

Sa 13,5 spalo na 2,5 miliona

“Carine” su prije pet godina pobijedile na tenderu Glavnog grada za sporno zemljište u skladišnoj zoni uz željezničku prugu, sa cijenom od oko 13,5 miliona eura.

Potom su odustale jer im je cijena bila visoka i zatražile da plac kupe jer su već vlasnici oko 3.300 kvadrata, a obrazloženje je bilo da hoće da “dokompletiraju parcelu”. Mugoša je to odobrio, a tadašnji direktor Direkcije za imovinu Dragan Đukić potpisao ugovor sa “Carinama” na oko 2,5 miliona.

Nakon tužbe drugorangiranog na tenderu Veselina Šofranca, Osnovni sud u Podgorici 1. aprila 2010. godine presudio je da se ugovor o prodaji parcele “Carinama” poništi, da bi 17. juna Viši sud presudio u korist Mugoše i “Carina”.

Šofranac se poslije toga obratio Vrhovnom sudu, a Vijeće sudije Radoja Orovića utvrdilo je u decembru 2010. da je ugovor ništavan i sklopljen bez pravnog osnova čime je trebalo da bude stavljena tačka na ovaj posao.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: