Sjutra rasprava o Crnoj Gori: Poslanici EP o napadu na Lakić

Slučaj napada na novinarku “Vijesti” smatra se ozbiljnim incidentom i ako uđe u završni tekst Rezolucije, Brisel 'e najozbiljnije tražiti kompletnu istragu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 07:30h

Od dopisnice "Vijesti" iz Brisela

Evropski parlament će na sjutrašnjoj plenarnoj sjednici, u okviru debate o Rezoluciji o Crnoj Gori, raspravljati o tome da li da u samoj Rezoluciji osudi napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

Evropski socijalisti su podnijeli amandman sa tim zahtjevom, nakon što je taj napad bio i tema prošlonedjeljnih sastanaka premijera Igora Lukšića sa čelnicima EU u Briselu. Predlogom Rezolucije vlast se poziva da u potpunosti istraže slučajeve fizičkog nasilja i ometanja rada novinara, te da time pokažu svoju privrženost slobodnim medijima, da do kraja istraže paljenje automobila “Vijesti”, napade na ekipu TV Vijesti... Socijalisti i demokrate u amandmanu, koji su podnijeli Goran Ferm i Libour Rouček, traže da Evropski parlament “snažno osudi brutalni napad na istraživačkog novinara Oliveru Lakić” i napomene da se ne radi o izolovanom incidentu.

Preko puta ANB zapaljena dva službena automobila "Vijesti" >>>

Zapaljeno treće vozilo "Vijesti", policija traga za počiniocima >>>

Zapaljeno još jedno vozilo "Vijesti": Je li i ovo izolovan slučaj? >>>

Napad na Oliveru Lakić >>>

U rezoluciji, koju je sastavio izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok, preovladava pozitivni stav jer sve veće partije u Evropskom parlamentu žele da Crna Gora napreduje i otvori pregovore sa EU u junu.

Ipak, slučaj napada na novinarku “Vijesti” smatra se ozbiljnim incidentom i ako uđe u završni tekst Rezolucije, to znači da se u Briselu najozbiljnije traži kompletna istraga i kasnija procedura na sudu. To ujedno znači da će se taj zahtijev povlačiti po svim dokumentima vezanim za Crnu Goru dok se problem ne razriješi. Socijalisti traže da Evropski parlament izrazi duboku zabrinutost zbog ugrožavanja slobode štampe i upozoravaju da se stalni napadi na crnogorske novinare mogu pokazati kao ozbiljan udarac EU aspiracijama Crne Gore.

Upitan zbog čega nije bio za to da se u Rezoluciji jasno pomenu vinovnici korupcijskih afera, izvjestilac Čarls Tanok nam je rekao mu je namjera da sva konkretna imena i podatke, koje sazna bilo putem pisama, bilo direktno od svojih kontakata, proslijedi Evropskoj komisiji. On smatra da Rezolucija, barem u ovoj fazi puta Crne Gore prema EU, mora da bude više načelna: “Uostalom, sve kolege se slažu da je amandman koji se odnosi na borbu protiv korupcije jak”.

U još dva amandmana, Zeleni pozivaju “Vladu Crne Gore da znatno ojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi stvorila solidnu listu rezultata i kako bi odgovorila na skorašnje velike proteste građana protiv korupcije u Podgorici”.

U rezoluciji, koju je sastavio izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok, preovladava pozitivni stav jer sve veće partije u Evropskom parlamentu žele da Crna Gora napreduje i otvori pregovore sa EU u junu

Brane i MANS

U debati će biti riječi i o aferi “Telekom”, koja ukazuje na korupcije prilikom prodaje te kompanije, i o KAP-u, iako se očekuje da se to neće pojaviti u završnom tekstu Rezolucije. Europarlamentarka Urlike Lunaček insistirala je da se, pored opšteg poziva vlastima Crne Gore da "bace više svjetla na navode o korupciji, pogotovo u slučajevima privatizacije" doda i dio "na primjer, Telekom Crne Gore i KAP”.

Ona poziva vlasti Crne Gore da se uzdrže od pritiska na organizacije civilnog društva koje rade na strategijama borbe protiv korupcije, kao što je MANS. " Zeleni žele dati do znanja da na stub srama treba da se stave počinitelji korupcijskih afera, odnosno da se objave njihova imena.

Prema našim informacijama, Eduard Kukan povukao je konkretna imena iz svog amandmana, a sa tim su se saglasile i njegova i druge partije, zato što ne želi da išta ugrozi otvaranje pregovora Crne Gore u junu mjesecu.

Bonus video: