Region samo zajedno može naprijed

„Crna Gora ne može dalje napredovati ako zaostaju Albanija i Makedonija, i ako BiH ne dobije priliku i ako Srbija i Crna Gora ne nastave tempom kojim su započeli“, rekao je Marković
92 pregleda 2 komentar(a)
Samit u Sofiji, Foto: Eu2018bg.bg
Samit u Sofiji, Foto: Eu2018bg.bg
Ažurirano: 18.05.2018. 11:19h

Države zapadnog Balkana samo zajednički mogu ići naprijed jer ujedinjene mogu postići da region bude prosperitetan i bliži evropskim vrijednostima i članstvu u EU, poručili su danas u Sofiji lideri država regiona.

Premijer Duško Marković smatra da Albanija i Makedonija treba da dobiju pregovore u junu, jer to nije samo njihov interes već je to važno za region u cjelini.

„Crna Gora ne može dalje napredovati ako zaostaju Albanija i Makedonija, i ako BiH ne dobije priliku i ako Srbija i Crna Gora ne nastave tempom kojim su započeli“, rekao je Marković na Bečkom ekonomskom forumu koji je organizovan u Sofiji dan nakon Samita EU- Zapadni Balkan.

Marković je poručio da region mora pokazati evropskim prijateljima da ovaj prostor ima svoje vrijednosti.

„Možemo evropski prostor samo obogatiti i oplemeniti, ne možemo ga ugroziti“, rekao je Marković.

Podsjetio je da Crna Gora već šest godina pregovara o članstvu, ali nikada se ovoliko i na ovakav način nije govorilo o Zapadnom Balkanu nego od kada je Bugarska preuzela predsjedavanje.

„Vjerujemo da ćemo znati to svi da iskoristimo“, kazao je Marković.

Podsjetio je da je na Balkanu uvijek bilo više istorije i ekonomije nego razvoja i pogleda u budućnost, posebno otvaranja novih radnih mjesta i zadržavanja mladih.

„Danas zapadni Balkan značajno zaostaje za razvijenom Evropom. Crna Gora je danas na ispod 45 odsto evropskog standarda. U regionu moramo raditi na valoraziciji naših resursa, konačno smo postali svjesni naših razvojnih potencijala“, naveo je Marković.

On je kazao da se u regionu mora raditi na valoraziciji resursa.

„Danas se najčešće ljutim na moje ministre i kritikujem ih jer nijesu dovoljno otvoreni za investitore i na administraciju koja koči svaku investiciju“, naveo je Marković.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je jučerašnji Samit bio istorijski sastanak i da francuski premijer Emanuel Makron, britanska premijerak tereza mej, i njemačka ancelarka angela merkel nijesu došli slučajno.

"Svi smo zajedno pokazali da je sebiclku na balkanu nestao. Mi smo svi pokazali jedinstvo i snagu Evrope i da istorijski možda imamo razlika, ali ono što nam je važno je mir i Balkan želimo da učinimo gradilištem“, poručio je Borisov.

Albanskom premijeru Ediju Rami trebalo je malo više vremena, nego ostalima, da izađe za govornicu.

„Neka jednom i vi nas čekate, mi predugo vas čekamo“, kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, progres koji ji napravljen na Balkanu u posljednjih 5,6 godina je istorijski i osjeća priviligiju što je dio toga.

„Vrlo je važno za nas da ne izgubimo strpljenje kad je proširenje u pitanju i da zadržimo humor tokom ovih pregovora, a ne samo da budemo mašine za ispunjavanje kriterijuma i zadataka“, rekao je Rama.

Albanski mediji prenijeli su da je Rama prilično razočaran Samitom jer njegova zemlja nije dobila konkretne rokove za pridruživanje EU.

Srpska premijerka Ana Brnabić rekla je da je građanima regiona je potreban prosperitet i otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom je prava stvar koja treba da se desi.

Ona je zadovoljna samitom i na pitanje da li je očekivala nešto konkretnije u smislu proširenja, odgovorila je da ništa konkretnije nije očekivala.

"Nemamo prevelika očeikvanja jer se fokusiram na to šta treba Srbija da radi, ako mi uradimo svoj dio posla najbolje i najbrže što možemo i da građanima bude bolje. Očekujemo otvaranje novih poglavlja u junu i tu ćemo imati neka očekivanja", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da je, osim otvaranja pregovora za sve zemlje regiona, vrlo bitna za cijeli region i saobraćajna povezanost, na čemu treba ubrzano raditi.

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev ocijnio je da ovaj region nekada više vjeruje u EU nego same države članice.

On je građanima EU poručio da Zapadni Balkan nije više tempirana bommba.

„Ovdje smo da otvorimo sva moguća vrata za saradnju biznismena, civilnog društva, građana, stvorimo mogućnosti za profit i povećanje standarda. Uradićemo najbolje da poveznost bude visoku u našim agendama i da udružimo snage da povežemo našu regiju na najbolji način“, kazao je Zaev.

Za građane regiona je, kako je kazao, veoma pozitivna najava o smanjenju cijena rominga u budućnosti.

„Naši građani treba da vide nešto konkretno, nešto stvarno“, zaključio je Zaev.

Lideri iz pet zemalja zapadnog Balkana – Srbije Crne Gore, Kosova i Albanije sastali su se u Sofiji radi podsticanja prekogranične saradnje i regionalne stabilnosti. Predstavnik BiH nije danas bio na forumu.

Oni su na sastanku prethodnog dana obećali da će nastaviti zajednički program koji se fokusira na tri jasna cilja: jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo, pokretanje digitalnog ekosistema orijentisanog na budućnost i podrška liderstva nove generacije.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti 2017-2018, ekonomije Zapadnog Balkana su među najmanje konkurentnim u Evropi. Albanija se nalazi na 75. mjestu u globalnom rangu, slijedi Crna Gora na 77, Srbija na 78. i Bosna i Hercegovina na 103. mjestu.

Lideri Evropske unije, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su juče na samituu Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa eurointegracija.

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

Ovaj dokument je sada, i zvanično, postao dokument EU, ali se njegovom potpisivanju protivila Španija, jer bi u tom slučaju Kosovo bilo tretirano kao država, čemu se Španija protivi.

Samit EU-Zapadni Balkan održan je 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a što je juče ponovljeno više puta.

Bonus video: