Značajno pada popularnost Đukanovića i Mugoše

Đukanovićev rejting opao je za četiri odsto, zbog čega su ga na listi najpopularnijih političkih ličnosti pretekli Krivokapić i Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 19:19h

Popularnost predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše značajno je opala među crnogorskim građanima u posljednjih mjesec dana, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje su "Vijesti" i TV Vijesti radile u saradnji sa agencijom Ipsos stratedžik marketing.

TV Vijesti, Radomir Kračković

Đukanovićev rejting opao je za četiri odsto, zbog čega su ga na listi najpopularnijih političkih ličnosti pretekli predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Anketa koja je sprovedena sredinom marta pokazala je da bivšeg premijera podržava 48 odsto građana, a toliko je i nezadovoljnih Đukanovićevom politikom.

Nešto blaži pad popularnosti pretrpio je premijer Igor Lukšić, kome je u martu vjerovalo četiri odsto manje građana nego u februaru. Lukšića i dalje najviše podržavaju pristalice vladajuće koalicije, Crnogorci i nacionalne manjine, dok je najviše Srba među 29 odsto nezadovoljnih premijerovom politikom. Razloge treba tražiti u njihovom nezadovoljstvu Vladinom politikom prema identitetskim pitanjima, ali i u građanskim protestima zbog politike Vlade.

Prema rezultatima ankete predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, sa 83 odsto podrške, i dalje najpopularnija politička ličnost u državi. Iako je Vujanovićevim nastupima nezadovoljno 16 odsto građana, među onima koji ga podržavaju gotovo podjednako su zastupljeni Crnogorci, Srbi, predstavnici nacionalnih manjina, kao i građani sa osnovnim i visokim obrazovanjem.

Druga na listi popularnosti je izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladnog sektora (MANS) Vanja Ćalović koju podržava 73 odsto građana, među kojima je 85 odsto Srba, 68 posto Crnogoraca, 70 odsto Albanaca i 69 odsto Bošnjaka i Muslimana.

Anketa je pokazala da je Ćalovićeva gotovo podjednako popularna u svim oblastima Crne Gore, ali i da njen rad više cijene građani sa srednjim i visokim obrazovanjem.

Peta na listi najpopularnijih političkih ličnosti je nova ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koju podržava 58 odsto građana, dok 24 na nju ne gleda blagonaklono.

Opširnije u štampanom izdanju za 25.03.

Galerija

Bonus video: