Dedović u Radnoj grupi umjesto Selićeve

Radna grupa za poglavlje 24 broji 38 članova, a šef je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović.
102 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.03.2012. 07:55h

Vlada Crne Gore je na prošlonedjeljnoj sjednici verifikovala odluku kojom je umjesto predstavnice Centra za monitoring (CEMI) Ane Selić u Radnu grupu za pregovaračko poglavlje 24 “Pravda, sloboda i bezbjednost” za članstvo u Evropskoj uniji imenovala koordinatora Pravnog programa te NVO Vlada Dedovića.

Iz Vlade je saopšteno da je do promjene predstavnika CEMI-ja u Radnoj grupi došlo zbog formalno pravnih razloga.

"U Uredbi koja tretira uključivanje NVO u tijela koja formira Vlada precizirano je da predstavnik civilnog sektora mora imati crnogorsko državljanstvo. To, nažalost, nije bio slučaj sa Selić, ali je Vlada u korektnoj komunikaciji sa CEMI-jem dogovorila da predstavnik te NVO u Radnoj grupi za pregovaračko poglavlje 24 bude Dedović", saopšteno je "Vijestima".

Dedović je izjavio za "Vijesti" da će se "poglavlje 24 baviti se analizom usklađenosti zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU oblastima pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima".

Radna grupa za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava ima 45 članova, a šefica je pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević

On je ocijenio da svi državni kapaciteti treba da budu angažovani u punom kapacitetu u procesu pregovora Crne Gore sa EU. U Crnoj Gori postoje ljudi koji svojim znanjima, vještinama i posvećenošću mogu da daju aktivan doprinos cjelokupnom procesu.

"Zavidan kvalitet i znanja postoje i u društvenim strukturama van državne administracije - na Univerzitetu, političkim partijama, privrednim subjekatima, sindikatima, organizacijama civilnog društva i medijima. Neophodno ih je prepoznati i motivisati da uzmu učešće u daljem toku pregovaračkog procesa", zaključio je Dedović.

Radna grupa za poglavlje 24 broji 38 članova, a šef je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović.

Radna grupa za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava ima 45 članova, a šefica je pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević.

Bonus video: