Studenti u Parlamentu: Žele harizmu Miška Vukovića!

Jedna od studentkinja izdvojila je Ranka Krivokapića kao političara koji iz perspektive tihog igrača ima sve konce u rukama
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 19:24h

Vrijeme je za promjene, a svim studentima u Crnoj Gori mjesto je bilo na građanskom protestu, poručili su studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) prilikom posjete Skupštine Crne Gore.

Posjeta je organizovana u okviru projekta “Otvoreni parlament”, a studente su umjesto poslanika dočekali novinari.

Za njih su pripremili brojna pitanja jer ih često kvalifikuju budućom snagom Crne Gore.

Od zdanja u kojem se kroji i njihova sudbina očekivali mnogo više, studenti Matija Poleksić (smjer Međunarodni odnosi), Anđela Moračanin (Socijalni rad) i Mirha Tahirović (Politikologija) jednoglasni su da aktuelne političare moraju zamijeniti novi ljudi, sa novim idejama i energijom.

Prazne klupe

Na TV-u je glamuroznije

Baš kao i crnogorska stvarnost, tako im i sala u kojoj se donose najvažnije odluke za Crnu Goru, mnogo glamuroznije izgleda na televiziji.

Nakon što su Parlamentom prošetali predstavnici skupštinskog protokola, splasnulo je i oduševljenje koje ih je obuzimalo ispred malih ekrana za vrijeme praćenja plenarnih sjednica.

Smatraju da su protesti pozitivna stvar koja se desila Crnoj Gori, jer je bunt „prodrmao narod i svijest vladajućih struktura u zemlji“.

Smatraju da su protesti pozitivna stvar koja se desila Crnoj Gori, jer je bunt „prodrmao narod i svijest vladajućih struktura u zemlji“.

Smatra i da svaki političar u Crnoj Gori “ima neku harizmu”, ali ne i stav. Govoreći o protestu kojem nije prisustvao zbog seminara koji se odražavao van glavnog grada, Poleksić je rekao kako smatra da je bio “previše ispolitizovan”.

“Postavljeni su uslovi, ali nije trebalo da se napadaju druge stranke, već da se bore za ono što su tražili. Tim prozivkama stvara se neka neobrazovana rulja koja gubi sliku kod intelektualaca i drugi ljudi to neće da podrže. Zašto bi to podržao neki obrazovan čovjek, gdje su psovke i prozivke, to je trebalo da bude miran protest, koji bi opominjao vladu”, rekao je Poleksić.

Radulović omiljeni

Pošto sebe u budućnosti vidi kao političkog analitičara Tahirović, koja smatra da parlamentu treba više žena, nije željela da kaže kojem bi poslaniku dala najbolju, a kojem najlošiju ocjenu. Ipak, najinteresantniji su joj opozicionari, jer uvijek imaju nešto zanimljivo da kažu.

“Meni je lično najinteresantniji Branko Radulović, koji uvijek svima parira i uvijek ima svakome nešto da kaže, ali to ne znači da je on moj favorit”, kaže Tahirović.

Činjenicu da većina njihovih kolega koje su obišle Parlament nijesu željeli da razgovaraju sa novinarima, Tahirović objašnjava nedostatkom hrabrosti da kažu ono što misle.

Od političara koji joj posebno privlače pažnju izdvojila je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Iako je očekivala da će ih primiti neko od crnogorskih poslanika, koje juče nije bilo moguće sresti u parlamentu, Anđela Moračanin kaže da se nada kako će uskoro doći do boljitka u Crnoj Gori.

“Došlo je vrijeme da se nešto mijenja i definitivno preduzme, a ne da se samo o tome priča. Nije sve u pričama i bajkama. Protesti su prava stvar, nešto što je prodrmalo narod i svijest naše vlasti. Definitivno ga podržavam”, rekla je Moračanin.

Od političara koji joj posebno privlače pažnju izdvojila je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

“Jer je on iz perspektive tihog igrača, koji ima sve konce u rukama”, objasnila je Moračanin.

Galerija

Bonus video: