Van Rompej: Crna Gora je šampion EU integracija

Lukšić je zahvalio Rompeju na decembarskoj odluci. “To je veoma važno za region u cjelini – da uspjeh svake države regiona, u ovom slučaju Crne Gore, motiviše region
0 komentar(a)
ROMPEJ, Foto: Gov.me
ROMPEJ, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.03.2012. 14:44h

Crna Gora je šampion evropskih integracija na zapadnom Balkanu, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompej, nakon sastanka sa premijerom Igorom Lukšićem.

On je podsjetio da je Crna Gora dobila status kandidata 2010. godine, »što je bila fer potvrda njenih dostignuća i napretka«.

Rompej smatra da je Odluka Savjeta da Crnoj Gori dodijeli uslovni datum pregovora bila fer i odraz napretka koji je država ostvarila.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak bila je prilika da razgovaraju o onome što je u prethodnoj godini dostignuto.

“Crna Gora će ostati visoko u evropskoj agendi u narednim mjesecima”, kazao je on.

Savjet će, kako je najavio Rompej, u narednim mjesecima preispitati progres Crne Gore u primjeni reformi neophodnih za otvaranje pregovora u junu.

"Evropska unija je spremna da obezbjedi potrebnu podršku da ubrza pristupni proces Crne Gore i pomogne zemlji da shvati svoje evropske ciljeve”

"Opipljivi rezultati u implementaciji zakonodavstva i finalizaciji ustavnih promjena i pravosuđu olakšaće otvaranje pregovora u junu”, poručio je Rompej.

Reforme u Crnoj Gori, smatra on, su inspiracija za druge zemlje zapadnog Balkana, "i pozdravljamo konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionalnoj saradnji i dobrosudsjedskim odnosima koji doprinose stabilnosti u regionu".

“Evropska unija je spremna da obezbjedi potrebnu podršku da ubrza pristupni proces Crne Gore i pomogne zemlji da shvati svoje evropske ciljeve”, zaključio je Rompej.

Lukšić je zadovoljan što Rompej, nakon godinu, priča o, kako je rekao, napretku a ne stagnaciji Crne Gore.

“U prošloj godini Crna Gora je napravila značajan napredak u dostizanju evropskih ciljeva i moramo da nastavimo povećenost u naporima da riješimo preostala pitanja i pripremimo se za pregovore u junu”, rekao je on.

Lukšić je zahvalio Rompeju na decembarskoj odluci. “To je veoma važno za region u cjelini – da uspjeh svake države regiona, u ovom slučaju Crne Gore, motiviše region”.

On i Rompej su se, kako je rekao, usaglasili da, nakon godinu od poslednjeg sastanka, mogu govoriti o značajnom napretku regiona kao cjeline ka Uniji.

“To je veoma važno, jer uspjeh svake države pomaže zemljama u regionu”, zaključio je Lukšić.

Bonus video: