Krivokapić: Organizatori protesta nisu izmanipulisali građane

"Mislim da su protesti važan korektivni elemenat demokratije u svakom društvu, a u tranzicionim društvima i mladim demokratijama posebno"
0 komentar(a)
Protest 18. mart, Foto: Savo Prelević
Protest 18. mart, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2012. 11:04h

Predsjednik crnogorske Skupštine i lider Socijaldemokrata Ranko Krivokapić ne slaže se sa šefom Demokratske partije socijaliste Milom Đukanovićem da su organizatori masovnog protesta, koji je u Podgorici održan u nedjelju, izmanipulisali građane koji se nalaze u teškoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

Đukanović je u utorak, na konvenciji uoči lokalnioh izbora u Herceg Novom, rekao da je protest u Podgorici demokratski iskaz dijela opravdano nezadovoljne javnosti, ali i manipulacija političkih i parapolitičkih organizacija.

"Ne, ja mislim da su protesti važan korektivni elemenat demokratije u svakom društvu, a u tranzicionim društvima i mladim demokratijama posebno“, rekao je Krivokapić, tokom akcije pošumljavanja "Ponovo zeleno“ u organizaciji „Dnevnih novina“.

On je rekao kako smatra da su protesti „uvijek važna poruka o greškama i propustima u osnovnim politikama“.

"Posebno socijalnoj politici i vladavini prava i smatram ih relevantim i veoma važnim u daljem djelovanju Vlade Crne Gore i naše opozicije. Prema tome, vitalni dio demokratije su i protesti“, istakao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ hoće li se i kada sučeliti sa Đukanovićem na Javnom servisu, Krivokapić je kazao da je dijalog osnov demokratije.

"A on (Đukanović) i ja dijalog vodimo makar dvije decenije i ne fali ga u svim prilikama. I nastavićemo dijalog“, poručio je Krivokapić.

Govoreći o eventualnom potpisivanju tripartitnog sporazuma između Vlade, KAP-a i Dojče banke u vezi izmirivanja 22 miliona eura kredita KAP-a, "uz uslov da iz njega budu izbrisani članovi, koji štete interesima KAP-a", Krivokapić je rekao da „ono što mi imamo su zaključci Skupštine Crne Gore koji jasno govore o raskidu saradnje sa Centralnom aluminijumskom kompanijom (CEAK)“.

„I to je prvi i najvažniji zaključak Skupštine. Sa takvim partnerom saradnja se ne može nastaviti, i samo je pitanje modaliteta raskida saradnje. Vidimo da to ide teško, kako smo i očekivali, ali Vlada ima jasne upute i potrebo je da ih ispuni“, ocijenio je Krivokapić.

Ističući da nije upućen u detalje sporazuma on je rekao da do prekida saradnje mora doći, te da država mora preuzeti upravljanje KAP-om.

Bonus video: