Vlada priznala da je NATO tražio promjene u ANB-u

Zbog prisluškivanja stranih diplomata skupštinski Odbor za odbranu sproveo je kontrolno saslušanje Milana Roćena i Vladana Jokovića
50 pregleda 0 komentar(a)
NATO, Foto: Gov.me
NATO, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.03.2012. 09:28h

Da je NATO imao primjedbi na rad i standarde koji važe u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) potvrdila je Vlada u izvještaju o sprovođenju drugog Godišnjeg programa (ANP) u okviru MAP-a.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na demokratsku kontrolu oružanih snaga piše da je prema sugestijama Sjevero-atlanstkog savjeta (NAC), krovnog tijela NATO-a, započeto uspostavljanje “nove kadrovske infrastrukture Agencije” i edukacija kadra.

Krajem prošle godine lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević upozoravao je na stanje u ANB-u, pozivajući se na prvi NATO izvještaj o sprovođenju ANP-a.

Potencirajući dio izvještaja koji se tiče bezbjednosti komunikacija i podataka koje NATO razmjenjuje sa bezbjednosnim službama, Medojević je upozorio da postoji “ozbiljna rezerva i ocjena da to nije po standardima NATO”. To je bila implicitna tvrdnja da se strane diplomate prisluškuju.

Nakon toga “Vijesti” su u decembru, na osnovu informacija iz diplomatskih izvora, objavile da su partnerske države tražile smjenu tadašenjg direktora ANB-a Vladana Jokovića zbog prisluškivanja njihovih diplomata.

Prema tim izvorima, prisluškivanje je počelo krajem 2009. dok je na čelu ANB-a bio Duško Marković, a nastavljeno je i nakon njegovog prelaska u Vladu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: