Lukšić: NATO i EU integracije idu ruku pod ruku

"Proces ulaska u EU uključuju brojne napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je i regionalna stabilnost neophodna za prosperitet", kazao je Lukšić
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 19:28h

Integracije u NATO i Evropsku uniju (EU) idu zajedno, ruku pod ruku, ne samo zato što se ti ciljevi preklapaju, već i zbog toga što je to dobro za zemlju, ocijenio je premijer Igor Lukšić.

On je u Briselu učestvovao na sastanku predstavnika Sjeverno–atlantskog savjeta i Crne Gore.

Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi da ispunjava svoje obaveze u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije", poručio je Rasmunsen

Prema njegovim riječima, na sastanku je razmatran napredak koji je Crna Gora napravila na putu ka članstvu u NATO.

"Uspješno smo zaključili prvi ciklus u MAP-u i zajednički radimo na pripremi detalja koji su neophodni da bi dobili poziv za članstvo, kad god to članstvo došlo, i kad god zemlje članice procijene da je Crna Gora spremna da postane dio NATO-a", rekao je Lukšić.

On je kazao da vjeruje da NATO garantuje mir i stabilnost u regionu.

Rasmunsen: Vidjeli smo značajan napredak

Rasmunsen je čestitao Crnoj Gori na reformama koje pravi na putu ka članstvu u Alijansi.

"Crna Gora je važan partner i kandidat za članstvo u NATO. Čestitam vam na sprovedenim reformama a posebno u političkom i vojnom dijelu", rekao je on.

Rasmusen smatra da su reforme koje sprovodi Crna Gora ambiciozne, i da je ona na pravom putu.

"Treba još posla da se odradi, ali na pravom ste putu. Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi da ispunjava svoje obaveze u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije", poručio je on.

Rasmusen je kazao da u Alijansi cijene doprinos Crne Gore stabilnosti i bezbjednosti regiona.

Lukšić će se u četvrtak, drugog dana posjete Briselu, sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom i komesaron za proširenje Štefan Fileom

Rasmusen je kazao da ne očekuje nova proširenja na Samitu u Čikagu, ali očekuje da će biti kontastovan progres koji su Crna Gora i ostali kandidati napravili konstatovati.

"Vidjeli smo značajan napredak koje crnogorske vlasti ulažu da ispune reforme u određenim oblastima. Što se tiče novih smjernica na putu ka članstvu u NATO, one su jasne i propisane", rekao je on.

Upitan na kom samitu Crna Gora može očekivati status kandidata, Rasmusen je kazao da je najvažnije ići korak po korak i da ne treba postavljati rokove.

"Crnu Goru i ostale zemlje zapadnog Balkana vidim u NATO i EU. Zemlje kandidate ćemo tretirati pojedinačno, i od Crne Gore će zavisiti da ispuni ciljeve i ostvari napredak", zaključio je on.

TV prilog: Aleksandra Mudreša

Na sastanku Komiteta za partnerstvo i politiku usaglašen je treći paket od 49 ciljeva za Crnu Goru sa preporukom Savjetu NATO-a da ga usvoji. Realizacija ciljeva očekuje se u naredne dvije godine.

Crna Gora je od 2009. godine članica MAP-a, u okviru kojeg sprovodi vojno-odbrambenei političke programe saradnje.

Lukšić će se u četvrtak, drugog dana posjete Briselu, sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom i komesaron za proširenje Štefan Fileom.

Galerija