Luković: Opozicija podržava "najbolju" vlast na svijetu

Novinar "Vijesti" odgovara predsjedniku OO NOVE Tivat Ratu Brajkoviću povodom teksta "Amin najčešći opozicioni komentar"
0 komentar(a)
Volkswagen miting Tivat 2011, Foto: Željko Komnenović
Volkswagen miting Tivat 2011, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 21.03.2012. 13:35h

Odgovor novinara "Vijesti" Siniše Lukovića na reagovanje predsjednika OO NOVE Tivat Rata Brajkovića objavljujemo integralno:

"Nemam namjeru da gospodinu Ratu Brajkoviću objašnjavam što je poruka mog teksta "Amin najčešći opozicioni komentar" koji ga je vidim, tako pogodio. Iskusnom političaru kao što je on, valjda, ne treba objašnjavati što se krije iza činjenice da su tivatska vlast i opozicija u protekle 4 godine oko 95 odsto odluka lokalnog parlamenta (čiji je u najvećem broju slučajeva predlagač gradonačelnik, dakle DPS vlast) usvojile ili jednoglasno ili sa visokim stepenom saglasnosti. Za one sa manje novinarskog ili političkog iskustva nudim tri pretpostavke, pa oni sami neka izaberu koja im se više sviđa:

  • Opozicija (čast izuzecima, kao što sam to u tekstu i naveo) i DPS-SDP-HGI vlast su u neformalnoj koaliciji gdje se sve sredjuje političkom trgovinom po sistemu „Ti meni daj jedno odgovarajuće ime ulice, ja tebe neću prozivati za netransparetno trošenje para iz budžeta)
  • Opozicija (opet čast izuzecima) se toliko dobro slaže sa tivatskom vlašću (jer glasa za gotovo sve njene predloge) da je bespredmetno da pod imenima nekih opozicionih stranaka izlazi na predstojeće lokalne izbore, kad to već može učiniti u redovima DPS sa kojim se tako fantastično slagala.
  • Tivatska lokalna vlast je najbolja i najmudrija na svijetu, pa je logično da se opozicija morala sa njom slagati.

Budući da nakon 15 godina rada u novinarstvu ja znam koja je od gore navedenih pretpostavki najbliža istini, meni gospodin Brajković ne mora "bacati prašinu u oči" pričom o "proceduri pred sjednice SO koju čine dva međustranačka sastanka i sjednice nadležnih odbora" na kojima se vlast i opozicija u Tivtu lijepo unapred izdogovaraju, pa na sjednici parlamenta samo dižu ruke i usvajaju tako usaglašeni materijal.

Mislim da je takav postupak izvrgavanje ruglu same suštine parlamentarizma i predstavničke demokratije, kao i esencije onoga što je parlament – mjesto gdje se trebaju ukrstiti argumenti i donijeti konačne odluke.

Moram priznati da mi mnogo više nego što to profesionalnom novinaru nedostaje „razmjena vatre“ u tako sterilnoj parlamentarnoj atmosferi kakav je tivatska, kao građaninu Tivta smeta činjenica da je politička elita mog grada (i poziciona i opoziciona) takva da će radije potrošiti dva sata „koljući“ se oko imena ulica i prebrojavajući ko je koje vjere i koje nacije pa po tome zaslužuje više ulica sa imenima ljudi iz te njegove grupacije, nego što će pažnje i napora usmjeriri na mnogo, mnogo bitnija pitanja.

Poput, recimo onoga kako je Opština Tivat ušla u zajedničko ulaganje i posao sa „Građevinarom“ iz koga nije dobila ono što je ugovorila, već manje od toga, a uprkos tome iz džepova Tivćana toj firmi mora doplatiti još 2 miliona eura.

Ili možda pitanja koliko u gradski budžet (koji naši političari većinom jednoglasno i bez rasprave usvajaju) doprinosi „Porto Montenegro“, „Pomorski saobraćaj“, aerodrom Tivat i ostali slični monopolisti i strateški investitori.

Ne sporeći želju opozicije i gospodina Brajkovića da doprinesu „kulturnom dijalogu i dogovaranju gdje god je to moguće“, moram ipak priznati da ne razumijem zašto to mora biti i po cijenu dostojanstva.

Zašto držati kvorum vlasti ostajući na istoj onoj sjednici SO sa koje je prethodno ta ista vlast pravnom akrobatikom izbacila Brajkovićevu inicijativu da se Piteru Manku zbog vrijeđanja Tivćana, ukine status počasnog građanina Tivta?

Pri tome je mašinski inženjer Rato Brajković pozivajući se na Statut, pravnički „urnisao“ poznatog tivatskog advokata, odbornika DPS, diplomiranog pravnika Zorana Miljanića i dokazao da je njegova inicijativa u vezi Manka formalno ispravna za stavljanje na dnevni red, ali je DPS-SDP-HGI glasačka mašinerija to dizanjem ruku glatko odbila.

I nakon toga, isti gospodin Brajković njima kojima je prihvalilo odbornika, „drži kvorum“ da bi mogli završiti sjednicu i mirno otići na novogodišnje slavlje?!

Meni ovo gospodin Brajković ne mora objašnjavati već svojim i biračima ostalih opozicionih partija. Želim mu u tome sreću, svakako će mu trebati!"

Bonus video: