DPS: Građani su izmanipulisani, a protest je politički

Prema njegovim riječima, desio se protest, „svakakav osim socijalni, prije svega politički“
0 komentar(a)
Protest 18. mart, Foto: Luka Zeković
Protest 18. mart, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.03.2012. 13:05h

Nezadovoljstvo građana ekonomskim i socijalnim stanjem u zemlji je zloupotrebljeno, a učesnici protesta održanog u nedjelju su izmanipulisani, smatra član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Kovačević.

Prema njegovim riječima, desio se protest, „svakakav osim socijalni, prije svega politički“.

„Ali, građani su izmanipulisani. Zato što je zloupotrijebljeno njihovo nezadovoljstvo ekonomskim i socijalnim stanjem u zemlji, zato što su pozvani da traže niže račune, cijene, besplatno školovanje, veće penzije i plate, a čuli su političke poruke za smjenu Vlade i hapšenja“, naveo je Kovačević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, socijalni protest definitivno nije onaj sa koga se upućuju uvrede na bilo čiju adresu, niti onaj na kome se stvara atmosfera linča.

„Zato što su ih organizatori, uz svesrdnu pomoć svojih medijskih pokrovitelja, ubijedili da će se tog dana desiti „nešto veliko“ u Crnoj Gori. A nije se desilo ništa“, ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, socijalni protest definitivno nije onaj sa koga se upućuju uvrede na bilo čiju adresu, niti onaj na kome se stvara atmosfera linča.

„Samo poluinformisani i površni organizatori mogu takav skup nazvati „crnogorskim proljećem“, asocirajući na „arapsko proljeće“. U svim arapskim zemljama u kojima su se tokom prošle godine desile revolucije (političke, nikako socijalne), završile su u krvi do koljena i u spirali nasilja, koje i danas traje“, naveo je on.

Nije sramota baviti se politikom

On smatra da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija, i uz najširu podršku medija, obimnu kampanju, dobru organizaciju, nijesu uspjeli da okupe onoliko građana koliko su planirali.

„Kad kola krenu niz brdo, najlakše je okriviti nekog drugog. Zato odmah po završetku protesta kreće licitiranje brojkama demonstranata, manipulisanje pričama o pritiscima, prebacivanje krivice na „kreiranu atmosferu“, optuživanje građana za „neprepoznavanje trenutka“ i sve ono ostalo iz odavno poznatog arsenala manipulacija“, ocijenio je Kovačević.

On smatra da bi organizatori, ako im se nije dopala ranija poruka premijera Igora Lukšića da osnuju političku partiju i izađu na izbore i tako odmjere snage, trebalo bar da poslušaju ljude koji ih podržavaju.

„Dakle, nije sramota baviti se politikom. Sramota je zloupotrebljavati građane i njihove socijalne probleme za ostvarivanje sopstvenih političkih ciljeva, pod maskom borbe za ljudska prava. Budite hrabri, pokažite svoje pravo lice i konačno izađite na politički megdan. Vrijeme je“, zaključio je Kovačević.

Bonus video: