Mijović: Može se desiti da za nekoliko godina svaka porodica ima bar jednog zavisnika u kući

„Podaci su više nego alarmantni i pozivaju na uzbunu. Svaki deseti stanovnik je probao drogu“, kazao je Mijović
94 pregleda 25 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: Grupa građana "Saša Mijović – Pobjednik od riječi"
Saša Mijović, Foto: Grupa građana "Saša Mijović – Pobjednik od riječi"
Ažurirano: 17.05.2018. 11:29h

Nedostatak političke volje partija na vlasti za borbu protiv narkomanije, može dovesti do toga da nacija za nekoliko godina bude većinski kriminalna i zavisna, upozorio je nosilac izborne liste Grupe građana Saša Mijović.

On smatra da droga nikad nije bila dostupnija i jeftinija i da se može desiti da za nekoliko godina svaka porodica ima bar jednog zavisnika u kući.

Prema njegovim riječima, zbog dugogodišnje nebrige vlasti za problem narkomanije, stasala je generacija mladih u kojoj veliki procenat njih smatra da je korišćenje odredjenih droga normalno i moderno.

Mijović je podsjetio da teorija i praksa, kao i istraživanja Instituta za javno zdravlje Crne Gore i EMCCDA pokazuju nezaustavljiv trend rasta zavisničke populacije, pogotovo među najmladjima, i zloupotrebe droga koje nepovratno uništavaju zdravlje mladih.

„Podaci su više nego alarmantni i pozivaju na uzbunu. Svaki deseti stanovnik je probao drogu“, kazao je Mijović.

On je rekao da godinama u Podgorici ne postoji organizovan sistem kolektivne i sistematske zaštite mladih u vidu preventivnih programa.

„Mladim ljudima nedostaje sadržaja i aktivnosti koje bi ih zaštitile i usmjerile na pravi put. U poslednjih pet godina Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti Glavnog grada Podgorice postoji samo na papiru“, ocijenio je Mijović.

On je kazao da je cilj Grupe građana da mladi i njihove porodice budu zaštićene od ovog problema.

„Obezbijedićemo kompletnu zaštitu najmlađih i njihovih porodica najboljim programom prevencije za djecu i roditelje, standardizovati program prevencije, obezbijediti punu pokrivenost svih škola i svakog djeteta redovnim preventivnim aktivnostima, spriječiti dostupnost droge u školama i na ulici, angažovanjem osposobljenih i edukovanih policajaca“, navodi se u saopštenju Grupe građana.

Mijović je istakao da će obezbijediti neophodnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu za maloljetnike koji koriste psihoaktivne supstance i pomoć u vidu besplatnog tretmana u Ustanovama za muškarce i žene na Kakarickoj gori.

„Finasijski i na svaki drugi način iscrpljenim porodicama i zavisnicima treba pomoć učiniti dostupnom, što do sada nije bio slučaj. Takođe, obezbijedićemo sredstva i učinićemo adekvatnim i funkcionalnim program smanjenja štete izazvane zloupotrebom droga“, naglasio je Mijović.

On je kazao da je za prventivne aktivnosti i za potrebe tretmana potrebno angažovati najstručniji kadar i obezbijediti specijalizacije svim stručnjacima koji će se baviti pomaganjem djeci i osobama koje su zavisne od droga.

„Umjesto kriminalnog i nebezbjednog okruženja za našu djecu i porodice, stvorićemo bezbjedno i sigurno okruženje za rast i razvoj djece i mladih“, zaključio je Mijović.

Bonus video: