Odbornici "pretrčali" dnevni red: Saglasni da su radili za građane

Za sat ipo vremena uspjeli su da "pretrče" dnevni red od 16 tačaka i time završe rad ovog saziva lokalnog parlamenta
130 pregleda 0 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.03.2012. 13:15h

Odbornici u SO Tivat ni ovog puta nijesu iznevjerili tradicionalno brzo, uz malo rasprave i većinom jednoglasno usvajanja predloga dnevnog reda.

Za sat ipo vremena uspjeli su da "pretrče" dnevni red od 16 tačaka i time završe rad ovog saziva lokalnog parlamenta.

Tim povodom predsjednik SO Krsto Petrović (DPS) i gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) zahvalili su se odbornicima koji su, kako se čulo, preko 90 odsto odluka donešenih u protekle četiri godine, usvojili jednoglasno ili sa izuzetno visokim stepenom saglasnosti.

Petrović i Kankaraš zahvalili su se svima na "korektnom, kulturnom i tolerantnom političkom dijalogu" u SO, konstatovali da su i opozicija i pozicija koje su se tako dobro slagale "radile u interesu grada i građana", te svima poželjeli sreću na predstojećim lokalnim izborima 7.aprila, nakon čega je u holu SO priređen i mali koktel.

Kakva je korist od investitora

U SO Tivat se prvi put u protekle 4 godine, makar malo raspravljala o godišnjem izvještaju gradonačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave.

Tako je Mato Marović (HGI) generalno pohvaljujući rad lokalne uprave, istakao da neke obećane i planirane stvari, poput izgradnje seoskih puteva, nisu završene.

"Malo je toga rečeno o nezaposlenosti, a to je u Tivtu veliki problem. Kadrova imamo, ali se tim ljudskim resursom slabo upravlja. Moramo razmišljati i o razvoju industrije jer bez toga nema prave zarade ni dobre ekonomije, a ne samo stranim investitorima nuditi prelijep ambijent koji imamo i jeftinu radnu snagu što je ponižavajuće", kazao je Marović koji je parafrazirajući narodnu izreku „Ne dolazi ti tuđa mačka u kuću da lovi miševe, već da ti ponese kobasicu“ ilustrovao svoju tezu o „strancima koji ovdje dolaze kao investitori da uberu profit, a ne da nama prave ne znam kakve usluge kako se to predstavlja u javnosti“.

5 miliona donacije

Ranko Bošković (SDP) pohvalio je analitičnost izvješaja gradonačelnika Kankaraša i njegove preporuke za poboljšanje rada lokalne uprave, dok je Rato Brajković (NOVA) zatražio objašnjenje sa kojih je sve pozicija dolazio novac koji je lani utrošen za kapitalna ulaganja u gradu i kolika je ukupna zaduženost Opštine Tivat.

Hrvatskoj krovnoj zajednici „Dux Croatorum“ na pet godina izdat je objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi.

Odbornici su donijeli izmjene Programa uređenja prostora za 2012, usvojili Plana rada lokalnog parlamenta za ovu godinu, te osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću „Lokalni javni emiter – Radio Tivat“.

Snižene su komunalne takse za postavljanje i korišćenje reklamnih bilborda, odnosno zakupnina opštinskog zemljišta za postavljanje terasa kafića, a Hrvatskoj krovnoj zajednici „Dux Croatorum“ na pet godina izdat je objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi.

Usvojen je i Glavni projekat vodjenja i regulisanja saobraćajnih tokova u Tivtu, odluka o naknadama za korišćenje opštinskih puteva kao i o stipendiranju studenata. SO je prihvatila i predloge odluka o razmjeni nekretnina sa Mitropolijom crnogorsko primorskom, odnosno firmom „Knjaz“ iz Nikšića, kao i odluku o odredjivanju imena za ukupno 47 ulica na terotoriji MZ “Tivat” i MZ “Gradiošnica”.

Bonus video: