Italijani Crnu Goru pamte po Đukanoviću i švercu cigareta

Teško da Stevan Jovetić, Mirko Vučinić ili Dejan Savićević, mogu izbrisati sjećanja na krupne medijske naslove o mafijaškim vezama
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 08:59h

Kraljica Jelena, fama crnogorskih fudbalera u Italiji i sve češće reportaže o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, još uvijek nijesu dovoljni da se izbriše šverc cigareta kao prva asocijacija na Crnu Goru mnogim Italijanima.

Iako je primjetno da imidž mutira i da sve veći broj italijanskih turista posjećuje Crnu Goru, iz svakodnevnog razgovora sa tamošnjim stanovništvom lako je zaključiti da je daleko momenat u kojem će Crna Gora, poput Azurne obale ili Majorke, asocirati prije svega na sunce, more i zabavu, onako kako bi to voljeli promoteri našeg turizma.

Informacije koje stižu u Italiju o Crnoj Gori mogu se mahom podijeliti u nekoliko kategorija: ulaganja italijanskih kompanija, turizam, fudbal i kriminal.

Informacije koje stižu u Italiju o Crnoj Gori mogu se mahom podijeliti u nekoliko kategorija: ulaganja italijanskih kompanija, turizam, fudbal i kriminal.

Dok ostaje tačno da na pomen Crne Gore mnogi Italijani uzviknu ime Stevana Jovetića, Mirka Vučinića ili Dejana Savićevića, taj naš “najpoznatiji izvozni brend” teško da može izbrisati sjećanja na krupne medijske naslove o saradnji crnogorske vlasti sa pripadnicima italijanske mafije, ili kolektivni imidž Crne Gore kao tipično balkanske države prožete korupcijom.

Kao El Dorado

Novinar najčitanijeg italijanskog lista “La Republika” Paolo Berici, koji je često pisao o pitanjima u vezi sa Crnom Gorom, rekao je za “Vijesti” da smatra da u kolektivnoj svijesti italijanskih građana i dalje preovladava tendencija da se Crna Gora asocira sa švercom cigareta.

Bericiju, koji za Republiku prati ulaganja italijanskih kompanija u Crnu Goru, u vezi sa crnogorskim putem ka EU, problematičan je manjak transparentnosti povodom tendera A2A-EPCG i “hiljadu pitanja” u vezi s Ternin projektom podvodnog kabla, za koji Berici podsjeća i da je doveo do otvaranja sudske istrage u Italiji.

Berici smatra da italijanski investitori vide Crnu Goru kao El Dorado, ali nije siguran koliko to može biti pozitivno za dugoročni razvoj Crne Gore.

“Nije dovoljno izgraditi gomilu hotela sa pet zvjezdica da bi postali novi Monte Karlo”, rekao je Zanoni.

Za Zanonija, koji tečno govori naš jezik i koji je više puta bio u Crnoj Gori, evidentan je “raskorak između slike koja želi da se emituje i realne percepcije koja se o Crnoj Gori ima van njenih granica”.

“Nije dovoljno izgraditi gomilu hotela sa pet zvjezdica da bi postali novi Monte Karlo”, rekao je Zanoni.

Ipak, on navodi da nije nikada čuo da neko od njegovih sugrađana koji je bio u Crnoj Gori, o njoj priča loše.

“Puno mi se češće desi da čujem da se Italijani žale na iskustva u Hrvatskoj, nego u Crnoj Gori. Paolo Berici se, takođe, slaže da 'ko je bio u Crnoj Gori, ne može o njoj pričati loše'”.

Daleko od elitne destinacije

Ipak, Italijanima će Crna Gora teško pasti napamet kao elitna destinacija ekskluzivnog turizma. Oni koji se odlučuju za odmor u Crnoj Gori iz Italije, prije svega je vide kao blisku destinaciju sa lijepom prirodom i pristupačnim cijenama.

Crna Gora još uvijek važi za destinaciju gdje Italijani mogu poći bez zaduživanja.

Među turističkim radnicima koji primaju zahtjeve italijanskih turista za aranžmane u Crnoj Gori, primjetno je da se oni najčešće interesuju isključivo za Budvu. Zanoni smatra da je potrebno više promovisati i razvijati turizam “koji nije samo Budva”, koja po njemu i nije glavni potencijal crn ogorske ponude.

Frančeska Antoneli iz organizacije WWF Italija, koja je kroz saradnju sa NVO “Green Home” imala prilike da upozna Crnu Goru, slaže se da je potrebno dodatno promovisati sjever zemlje i manje poznate adute njene ponude, posebno sa aspekta prirodnih ljepota i raznovrsnosti. Prirodne ljepote i gostoprimstvo i za nju su glavni aduti Crne Gore kada su u pitanju crnogorski turisti.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: