Marković i Rute: U nastavku integracije u EU, značaj je na ispunjavanju obaveza iz vladavine prava

Marković učestvuje na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji predstavlja jedan od ključnih događaja u 2018. za integracioni proces i perspektivu Zapadnog Balkana u EU
0 komentar(a)
Duško Marković, Mark Rute, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Mark Rute, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2018. 09:28h

Predsjednici vlada Crne Gore i Holandije Duško Marković i Mark Rute saglasili su se danas na sastanku održanom u Sofiji na marginama Samita Evropske unija – Zapadni Balkan, da budu u pojačanom dijalogu u kontaktu kako bi redovno razmjenjivali informacije naročito na temu našeg procesa evropske integracije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da se Marković zahvalio Holandiji na podršci u procesu integracije Crne Gore u NATO i Evropsku uniju (EU).

"U kontekstu nastavka našeg procesa evropske integracije konstatovano je da Crna Gora kvalitetno ispunjava većinu obaveza iz integracionog procesa. U tom kontekstu Rute je posebno pohvalio našu vanjsku i bezbjednosnu politiku kao potpuno kompatibilne sa evropskim politikama. Takođe je ocijenjeno da politika Crne Gore u vezi sa reginom Zapadnog Balkana jača stabilnost regiona", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da su se Marković i Rute saglasili da je u nastavku integracije u EU veliki značaj na efikasnom ispunjavanju obaveza iz oblasti vladavine prava.

"U tom kontkestu dogovoreno je da premijeri budu u kontaktu i pojačanom dijalogu kako bi pravovremeno razmjenjivali relevantne informacije", zaključuje se u saopštenju.

Marković učestvuje na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji predstavlja jedan od ključnih događaja u 2018. za integracioni proces i perspektivu Zapadnog Balkana u EU.

Samit je, osim lidera šest država Zapadnog Balkana, okupio šefove država i vlada zemalja članica EU. U Sofiji su, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski i austrijski premijeri Emanul Makron i Sebastian Kurc, britanska premijerka Tereza Mej, grčki premijer Aleksis Cipras...

Pored domaćina, premijera Bugarske Bojka Borisova, u radu Samita učestvuje predsjednik Savjeta EU Donald Tusk, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjedonost Federika Mogerini i komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Na ovom Samitu će, prvi put nakon Samita EU održanog 2003. u Porto Karasu kod Soluna, tema biti region Balkana odnosno njegova evropska integracija.

Iz Vlade je saopšteno da će Samit biti prilika i za brojne bilateralne susrete Markovića, koji bi trebalo tokom dana da se sastane sa Merkel.

Bonus video: