Danilović poručio Đukanoviću: Ne šalji nam prijeteće poruke

"U pamet se partijski državnici - ne prijetite nam, nego u državnom intetesu razmislite. Nemojte dopustiti da se sukobite sa državom već sjutra", zaključio je Danilović
13178 pregleda 30 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović rekao je da ni jedan državnik ne prijeti građanima državom ako nivo njihove "poslušnosti" pređe granicu procijenjenog

On je reagovao na jučerašnju izjavu predsjednika Crne gore, Mila Đukanovića. Đukanović je nakon sjednice Savjeta za realizaciju izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS) rekao da su protesti legitiman vid izražavanja i da je važno da "u tim prilikama ne budemo nasilni, jer rizikujemo da se sukobimo sa državom"

"Ni jedan državnik ne prijeti građanima državom ako nivo njihove "poslušnosti" pređe granicu procijenjenog. Ni jedan pravi i demokratski izabrani predsjednik to ne radi. Naročito takve poruke ne šalje sa partijskog skupa jer se na partijskom Savjetu ne može biti "predsjednik svih građana". Dakle, građani koji s pravom za sebe kažu "Mi smo država" dobijaju poruku od "Predsjednika države" da je sve u redu dok se eventualno ne pređe granica jer će se onda "sukobiti sa državom"! Ta poruka je zlokobna jer Milo Đukanović na nju nema nikakvo pravo, u skladu sa državničkom ili partijskom funkcijom koju trenutno obavlja", rekao je Danilović.

On je saopštio da "samo panika može natjerati nekoga ko vlada tri decenije uz, nažalost, prećutnu ili javnu podršku "demokratskog svijeta", da demokratiju i drzavu tumači kao privatni biznis i lični posjed."

"Poruka od juče predsjednika Đukanovića je nedopustiva, pa i kod nas u zarobljenoj državi, jer predstavlja najavu institucionalnog puča. Po kom ovlašćenju i članu Ustava Djukanović može i smije da najavljuje reakciju državnog aparata ako unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada? Da li je juče nezvanično postao i premijer? Da li slijedi unutar stranački obračun u kojemu je ishod jasan? Poruka da može sve ali ne i tehnička vlada je besmislena. Aferom koverat nesumnjivo je utvrđena nelegitimnost izabrane Vlade jer je pokazano i potvrđeno nedozvoljeno finansiranje "pobjedničke koalicije". Građani i opozicija ne traže da učestvuju u izvršnoj vlasti nezasluženo, na račun i štetu postojeće parlamentarne većine, nego zbog toga što je zgažen član 2 Ustava i Zakoni, zato što je pogažena slobodna volja, a izbori očigledno pokradeni. Umjesto da Savjet DPS-a razriješi dužnosti člana Predsjedništva Slavoljuba Stijepovića, zbog preuzimanja novca od Duška Kneževića, oni vjeruju da treba aplaudirati partijskom šefu koji najavljuje reakciju države budu li građani neposlušni? A šta je sa reakcijom države u konkretnim i nimalo hipotetičnim situacijama? Šta se dešava kada se nezakonito postupa u institucijama? Kada se smjenjuju članovi Savjeta RTCG i silom dolazi do većine? Kada se na isti način u Skupštini smijeni viceguvernerka Centralne Banke? Šta o tome misli predsjednik Savjeta DPS-a za praćenje (čega ono bi?), koji je usput predsjednik države bez ikakvih konkretnih ovlašćenja u vođenju unutrašnje politike. Najavljujuće prijetnje državom, i to građanima koji traže pravo i pravdu, učinjene sa partijskog skupa, od strane "Predsjednika Crne Gore", čija su ovlašćenja skoro protokolarna, u prisustvu premijera, u čijim rukama je izvršna vlast, predstavljaju završni čin panike i partijskog ludila, gaženje Ustava, demokratskih i moralnih načela i odbranu lika i djela jednog čovjeka. Niko se ne plaši svoje države, a mi koji šetamo, ponajmanje ako radi u njenom najboljem interesu.. Država smo mi! Drzava smo i mi! Neko bi rekao; Država, to smo mi, a ne Ti", poručio je Danilović.

Danilović predlaže "predsjedniku DPS-a koji ne želi, ne može ili neće da bude Predsjednik svih građana, da nam ne šalje prijeteće poruke pa ni u kondicionalu jer su partijskoliderske, a ne državničke."

"Ozbiljni državnici ne prijete prije vremena ni tuđinu, kamo li vlastitom narodu. Čak je i Maduro odmjereniji, a o Rami neću da govorim. Afere ove vlasti ne stvaraju slobodni građani ili opozicija, ili protiv DPS Crne Gore uroćene strane sile! Ne! Svoje afere, a na štetu nas koji smo Država, stvarate sami, katkad sa odmetnutim gradonačelnicima, katkad sa odmetnutim stranačkim potpredsjednicima, sa odbjeglim tajkunima i pribjeglim kriminalcima. Niste vi na šteti nego mi! Ne dajete vi nama ništa niti branite svoje kada mi tražimo tehničku vladu - Vladu državnog jedinstva, ili sada već državnog spasa. Vi nama samo vraćate dug. Ono u koverti su naše pare - djelić naših para, sitno od naše muke. U pamet se partijski državnici - ne prijetite nam, nego u državnom intetesu razmislite. Nemojte dopustiti da se sukobite sa državom već sjutra", zaključio je Danilović.

Bonus video: