Mijatović: Zataškavanje hrabri one koji tuku kritičare

“Bitno je da vlasti i društvo jednostavno podignu glas i kažu da je to nešto što je nedopustivo i da se mora istražiti". kaže Dunja Mijatović iz OEBS-a
0 komentar(a)
protest novinari, Foto: Vesko Belojević
protest novinari, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.03.2012. 09:07h

Ukoliko nadležni organi ne budu do kraja rasvjetlili napade na novinare, mnogi u Crnoj Gori bi mogli biti ohrabreni da nasiljem utišavaju kritičke glasove, izjavila je Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Mijatović je u razgovoru za “Vijesti” kazala da očekuje rasvjetljavanje napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, ali i druge napade na crnogorske novinare i medije, navodeći da svi dijelovi društva moraju pokazati da se takva nedjela neće tolerisati.

“Bitno je da vlasti i društvo jednostavno podignu glas i kažu da je to nešto što je nedopustivo i da se mora istražiti. Ako se to ne uradi, nereagovanje vlasti u ovakvim slučajevima dovodi do još većih problema i jednostavno jača mišljenje onih koji hoće da ućutkaju kritičke glasove da mogu da nastave sa takvom praksom.

To možemo vidjeti na primjerima Rusije i nekih zemalja koje ne istražuju ubistva novinara”, smatra Mijatović.

Ona tvrdi da mediji u regionu dijele slične probleme jer se većina bori za opstanak, a u mnogim zemljama nema pravih javnih servisa, samoregulatornih tijela i solidarnost među novinarima.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: