Novac od Skupštine dobijali i oni koji izdaju stanove

Skupština Crne Gore je raspodijelila 180 hiljada eura za stambene kredite službenika iako to nije planirano budžetom
348 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Brajović, Skupština, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Skupština, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.05.2018. 19:16h

Skupština Crne Gore je raspodjelila 180 hiljada eura za stambene kredite službenika u parlamentu, iako to nije predviđeno budžetom za 2018. godinu. Među službenicima koji su dobili kredite ima i onih koji su u imovinskim kartonima prijavili da imaju najmanje dva stana.

Odlukom rukovodstva Skupštine sredinom januara je raspisan oglas za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja u pojedinačnim iznosima do 10 hiljada eura, a za dodjelu kredita bilo je namjenjeno ukupno 300 hiljada eura.

U budžetu parlamenta za 2018. godinu za rad administracije je predviđeno 4,7 miliona eura, ali među budžetskim stavkama nema novca planiranog za kredite zaposlenima.

Odlukom o raspisivanju konkursa, u koju su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da pravo na stambene kredite imaju samo službenici koji ih ranije nijesu dobijali. Komisija, na čijem je čelu bio zamjenik generalnog sekretara Mersudin Gredić, od 44 prijavljenih službenika odlučila je da kredite dodijeli za njih 26. Njih četvoro dobilo je po 10 hiljada, dok je najmanji kredit iznosio hiljadu eura.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Skupštine, krediti nijesu dodjeljivani na osnovu rang-liste a Komisija nije poštovala uslov prema kojem se za dodjelu novca računa radni staž u skupštini. Na taj način, kako navodi, prednost su dobili podobni kadrovi koji su nedavno zaposleni u skupštinskoj službi, ali imaju duži radni staž zbog angažmana u drugim državnim institucijama.

“Krediti su podjeljeni na osnovu političke podobnosti i odnosa sa najbližim saradnicima skupštinskog rukovodstva. Zbog toga su mnogi službenici, koji odavno rade u skupštini, uskraćeni za priliku da poboljšaju uslove stanovanja, dok su novac dobili neki koji su praktično juče počeli da rade u parlamentu. Veliki je broj nezadovoljnih službenika, a pojedini su najavili angažovanje advokata”, kazao je sagovornik “Vijesti” koji je želio da bude anoniman.

Tako je, primjera radi, sekretarka Administrativnog odbora i predsjednica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Goranka Vučinić dobila 4.335 eura kredita iako se u njenom imovinskom kartonu navodi da od zakupa dva stana dobija 200 i 220 eura mjesečno. Rukovodilac Službe za ljudske resurse i opšte poslove Dražen Malović dobio je osam hiljada eura kredita, iako se u njegovom imovinskom kartonu navodi da on i supruga posjeduju tri stana.

Iz Skupštine Crne Gore “Vijestima” nijesu odgovorili da li su u budžetu planirani troškovi za dodjelu kredita i na koji način će biti obezbijeđen novac. Nije odgovoreno ni da li je bilo pritužbi zbog načina na koji su dodijeljeni krediti, da li su ih dobili samo podobni službenici i oni koji su ranije već koristili to pravo. Iz parlamenta nijesu odgovarali ni da li će konkurs biti poništen zbog pritužbi zaposlenih.DRI već upozoravao na loše poslovanje

Zbog poslovanja Skupštine Crne Gore u prošloj godini, Državna revizorska institucija (DRI) ranije je dala negativno mišljenje, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa. U izvještaju koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, između ostalog utvrđeno je da nije razduženo 120 hiljada eura isplaćenih po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga.

Vrhovna revizija je utvrdila da su poslovne platne kartice, osim starješine Skupštine, koristili poslanici i zaposleni bez pisanog odobrenja i da novac koji je potrošen sa platne kartice nije u svim slučajevima pravdan fiskalnim računima. Navodi se i da se iz skupštinske evidencije ne može za sve račune plaćene karticama utvrditi odgovarajući nalog.

Revizija je tada pokazala i da je novac namijenjen administraciji isplaćivan poslaničkim klubovima, a uzorkom je obuhvaćeno 162 hiljada eura.

Bonus video: