Napadi na novinare će uticati na to da li će Crna Gora dobiti pregovore

"Riječ je o vrlo ozbiljnom slučaju. Za nas je pitanje medijskih sloboda i prava na riječ od najveće važnosti"
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.03.2012. 16:00h

Evropski komesar Štefan File je danas u povodu napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić odgovorio briselskom dopisniku "Vijesti" da će pitanje slobode štampe i uslova u kojem rade novinari i mediji generalno naći svoje mjesto u majskom izvještaju na osnovu kojeg će se ocjenjivati da li će Crna Gora dobiti pregovore.

"Riječ je o vrlo ozbiljnom slučaju. Za nas je pitanje medijskih sloboda i prava na riječ od najveće važnosti. Očekujemo da se ovaj slučaj krajnje ozbiljno i temeljito istraži. Naša delegacija u Podgorici izdala je o tome saopštenje koje snažno podržavam ".

Na konstataciju briselske dopisnice "Vijesti" da se u napadima na novinare i reportere "Vijesti" može vidjeti i sistem koji je uočila i organizacija SEEMO, a da su napadi na novinare prošireni u cijelom regionu, File je rekao:

"I ova organizacija pokazuje sistem u pitanjima medijskih sloboda i prava na slobodu govora. Mi slobodi medija pridajemo vrlo veliku važnost. To je jedan od razloga zašto smo počeli pregovore od poglavlja 23 i 24".

File je na ova pitanja odgovorio za vrijeme preskonferencije koju je održao sa predsjedavajućim Vlade BiH - Vjekoslavom Bevandom, koji je u bio u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu.

Bonus video: