Traži se dobrovoljac

Milan Grgurović već je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Oliveri Lakić, a ostao je upamćen farsični proces navodnim napadačima na direktora "Vijesti" Ivanovića
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 18:23h

Povodom napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, a prateći dosadašnje slučajeve napada na novinare i reakcije nadležnih državnih institucija, Građanska alijansa daje svoj skroman doprinos namontiranim policijskim istragama i u skladu sa trendovima "volontera-krivaca".

Ta NVO nudi nagradu prvoj trojici volontera koji se ponude sa najboljom pričom u okviru preuzimanja odgovornosti ovo djelo.

Saopšteno je da će se bodovati:

  • brzina u podnošenju prijave
  • uvjerljivost iskaza
  • maštovitost u odabiru povoda

Kako se dodaje konkurs je otvoren do daljnjeg, nagrade su primamljive. Prijave slati na office@gamn.org ili na facebook stranice "Građanska alijansa" i "Robin Hud TV Show".

Podsjećamo, Danilovgrađanin Milan Grgurović već je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Oliveri Lakić, a ostao je upamćen farsični proces navodnim napadačima na direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, koji su na suđenju učinili sve da budu osuđeni.

OEBS: Napad na Oliveru Lakić nije izolovan slučaj

Predstavnik za slobodu medija u Organizaciju za evopsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović snažno je osudila napad na novinarku Lakić.

"Ovaj napad nije izolovan slučaj. Timu "Vijesti" i Lakićki je i ranije prijećeno zbog njihovog izvještavanja o fabrici duvana "Tara". Lakićka je upozorena da će njena porodica biti u opasnosti ako se ne suzdrži izvještavanja o tome", rekla je Mijatović govoreći u Beču na početku rada Sastanaka o podsticanju pluralizma u novim medijima.

U saopštenju OEBS-a se podsjeća da je Olivera Lakić brutalno pretučen od strane nepoznatog napadača ispred zgrade u kojoj živi. Piše da je "pretrpjela potres mozga", te da je hospitalizovana.

Napad na novinarku "Vijesti" izaziva ozbiljnu zabrinutost za bezbjednosni ambijent u kojem novinari u Crnoj Gori obavljaju svoju profesiju

Mijatović je pozdravila uvjeravanja iz Uprave policije da će preduzeti napore da se identifikuje počinitelj.

"Vrlo je zabrinjavajuće vidjeti da se u u regionu OEBS-a napadi na novinare u porastu. Oni moraju biti tretirani kao napadi na društvo u cjelini jer ugrožava nezavisnost novinarstva", rekla je Mijatović.

Adomavičius: Očekujemo da istraga da rezultate

Napad na novinarku "Vijesti" izaziva ozbiljnu zabrinutost za bezbjednosni ambijent u kojem novinari u Crnoj Gori obavljaju svoju profesiju, ocijenio je šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasador Šarunas Adomavičius.

"Ovaj akt nasilja zaslužuje osudu jer doprinosi atmosferi u kojoj se novinari plaše za svoju bezbjednost zbog rada na otkrivanju slučajeva kriminala i korupcije"

Saopštio je da je u Beču, na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a, obavijestio države članice OEBS-a o tom napadu, tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu Misije u Crnoj Gori.

Misija je o tom napadu obavijestila i Predstavnicu OEBS-a za slobodu medija, Dunju Mijatović, a Adomavičius je kazao da u potpunosti podržavaju njenu izjavu kojom je taj napad oštro osudila.

"Ovaj napad izaziva ozbiljnu zabrinutost za bezbjednosni ambijent u kojem novinari u Crnoj Gori obavljaju svoju profesiju. Očekujemo da će započeta istraga ovog slučaja brzo rezultirati privođenjem počinilaca. Takođe očekujemo da će istrage drugih neriješenih slučaja napada na novinare biti uspješno završene", kazao je Adomavičius.

Samo jasan stav može spriječiti da se ponove ovakva krivična djela

Organizacija Branioci građanskih prava (Civil rights defenders) uputila je pismo premijeru, Ministru pravde i direktoru Uprave policije u kojem navodi da "ovakvi i slični napadi i prijetnje ne samo da ugrožavaju bezbjednost napadnute osobe, ali i osnovne preduslove za slobodno i demokratsko društvo. Odlučni i efektivni napori za zaštitu novinara i zaštitnika ljudskih prava nisu moralna, nego zakonska obaveza".

"Pozivam vas da preduzmnete hitnu akciju kako bi obezbijedili da se napadi i prijetnje propisno istraže, procesuiraju i kazne. Takođe vas pozivam da jasno i nedvosmisleno osudite ovaj čin. Samo čvrst i jasan stav državnih vlasti može spriječiti da se ponove ovakva krivična djela i stvoriti okruženje u kome novinari mogu raditi bez pritiska", navodi se u saopštenju koje potpisuje Robert Hord.

Novinari i mediji su postali laka meta

Ambasade SAD i Njemačke u Podgorici osudili su napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

"Ovaj akt nasilja zaslužuje osudu jer doprinosi atmosferi u kojoj se novinari plaše za svoju bezbjednost zbog rada na otkrivanju slučajeva kriminala i korupcije", piše u zajedničkom saopštenju ambasada.

Oni dodaju da očekuju efikasnu i temeljnu istragu koja će dovesti do hapšenja umješani u ovaj napad.

"Napad na novinarku Lakić istovremeno je napad i na novinarsku profesiju i demokratski napredak Crne Gore", piše u saopštenju HRA.

Akcija za ljudska prava izražila je žaljenje zbog fizičkog napada na novinarku Oliveru Lakić.

"Napad na novinarku Lakić istovremeno je napad i na novinarsku profesiju i demokratski napredak Crne Gore", piše u njihovom saopštenju.

Iz ove NVO uvjereni su da je ovaj posljednji napad ohrabren dosadašnjim neozbiljnim pristupom državnih organa rasvjetljavanju i kažnjavanju napada na novinare.

"Novinari i mediji su postali laka meta za napadače koji generalno posmatrajući u Crnoj Gori mogu da računaju na nekažnjivost", kaže se u saopštenju.

I Evropska unija najoštrije osuđuje napad Oliveru Lakić.

"Očekujemo da nadležni državni organi istraže slučaj i bez odlaganja pokrenu postupak protiv počinilaca ovog neprihvatljivog napada. Podsjećamo da je očuvanje slobode medija jedan od osnovnih principa Evropske unije i jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru kao zemlju kandidata", navodi se u saopštenju Evropske unije.

SDP: Napada prevazilazi sve granice neljudskosti

Istim povodom reagovala je i vladajuća Socijaldemokratska partija koja je izražila duboko zgražavanje napadom na novinarku Vijesti.

"Mučki čin napada sa leđa na žensku osobu prevazilazi sve granice neljudskosti", kazao je Mirko Stanić iz SDP-a i dodao da je ovaj napad atak na jednu od ključnih oblasti slobode izražavanja.

"Danas tražimo od nadležnih organa hitno razrješavanja ovog i ranijih slučajeva napada na novinare i imovinu Vijesti. Ukoliko se to ne desi, zna se koje je rješenje za odgovorne u tim organima jedino moguće", navodi se u saopštenju SDP-a.

Demokratska partija socijalista (DPS) najoštrije osuđuje napad na novinarku Oliveru Lakić.

"Demokratska partija socijalista se zalaže za društvo u kome je poštovanje građanskih i svih drugih prava i sloboda zajamčeno, te za zaštitu fizičkog integriteta svih lica i zakonsko kažnjavanje počinilaca pomenutih djela. Sigurni smo da će nadležni organi sa odgovarajućim senzibilitetom pristupiti ovom slučaju i u najkraćem roku otkriti počinioce i motive napada", navodi se u saopštenju.

Protiv interesa Crne Gore

Reagovala je i Bošnjačka stranka koja je najoštrije osudila napad na novinarku lista “Vijesti” Oliveru Lakić i tražila od nadležnih institucija da urade sve na otkrivanju i adekvatnom kažnjavanju počinilaca i nalogodavaca ovog napada.

U saopštenju navode da su napadi na medije, od kojih su mnogi dosada nerasvijetljeni, atak na slobodu javne riječi i ugrožavaju novinarske slobode.

"Ovaj događaj, kao i raniji napadi na medije i novinare, direktno su usmjereni protiv interesa države Crne Gore, jer se njime usporavaju procesi evropskih integracija. Medijske slobode, ljudska prava, jačanje institucija pravne države i bezbjednost, važni su segmenti poglavlja kojima će Crna Gora započeti proces pregovaranja, odmah nakon otvaranja pregovoračkog procesa", kazao je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke i dodao da traže od nadležni urade sve kako bi počinitelji bili otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

Napad je osudila i Narodna stranka koja je ovu vrstu nasilja okarakterisala kao "klasičnu sačekušu, na ženu, i uz to novinarku".

"Ovo je kukavičluk bez presedana koji zaslužuje najdublje gnušanje", saopšteno je iz NS i dodato da otkrivanje napadača mora da bude imperativ nadležnih organa.

Njihovo mišljenje dijele i Komunisti Crne Goru koji smatraju da je napad sramotan.

"Vrijeme je više da se uhvate svi oni koji su napali novinare, palili automobila, kao i naručioci tih napada. Dajemo punu podršku slobodi novinara i nadamo se da ih ovakvi i slični napadi neće omesti da nastave da pišu istinu", kazao je Radisav Stanišić predsjednik CK JKPCG.

Napad na novinarku osudilo je i Udruženje novinara Crne Gore (UNCG), ocjenjujući da je to još jedan u nizu brutalnih napada na tu profesiju u Crnoj Gori, koji ostaju nerazjašnjeni.

"Dok se god novinari u Crnoj Gori ubijaju i prebijaju, ne može se govoriti o medijskim slobodama i demokratiji, koja nam je toliko potrebna. Zato tražimo od državnih organa efikasnije reagovanje i privođenje pravdi izvršilaca i nalogodavaca napada", kaže se u saopštenju UNCG.

PZP: Ako nikog ne uhapse, biće jasno da je režim naručilac

"Ako Uprava policije tokom današnjeg dana ne uhapsi počinioca i ukoliko odmah ne otkrije nalogodavce napada na novinarku Lakić, biće jasno da je crnogorski režim stvarni nalogodavac ovoga nasilja", izjavio je poslanik PZP Koča Pavlović.

Pavlović je u reagovanju povodom fizičkog napada na novinarku "Vijesti" kazao da je ovo prvi pravi test za Božidara Vuksanović.

"Ukoliko on i njegov "specijalni tim" ne uspiju da odmah otkriju izvršioce i nalogodavace ove sačekuše, biće jasno da je na čelo crnogorske Policije došao novi režimski vojnik i da gospodin Vuksanović nije ništa drugo nego 'Veljović sa stomakom'", dodao je on.

Ministar kulture osudio napad

Ministar kulture Branislav Mićunović najoštrije je osudio napad na novinarku dnevnog lista Vijesti Oliveru Lakić i pozvao nadležne organe da što prije rasvijetle taj slučaj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Mićunović će se u redovnoj komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Brajovićem i direktorom Uprave policije Božidarom Vuksanovićem informisati o rezultatima istrage ovog napada.

Prema njegovim riječima, bilo kakav napad na novinare je nedopustiv, a najnoviji incident je posebno vandalski i besprizoran, jer je napadnuta novinarka svega par sati uoči dana kada slavimo prava i jednakost za koje su se žene izborile.

Niz nerasvijetljenih napada

Napad je najoštrije osudio i MANS koje je pozvao tužilaštvo i policiju da nađu nalogodavca, izvršioca i utvrde motive zbog kojih je još jedan novinar nezavisnog medija u Crnoj Gori postao meta.

"S obzirom na to da se radi o novinarki koja je već ranije dobijala prijetnje zbog pokušaja da istraži šverc cigaretama i njegovu vezu sa osobama iz državnog vrha, MANS sumnja da će i ovaj napad ostati nerazjašnjen jer bi to značilo i početak razbijanja mreže organizovanog kriminala u Crnoj Gori", saopšteno je iz MANS-a.

Iz MANS-a je takođe rečeno da nema spremnosti Vlade, tužilaštva, policije i ANB jer da ona postoji ne bi ignorisali ili fingirali istrage o ubistvima, napadima na novinare i medije koji pišu o korupciji i organizovanom kriminalu.

USS: Odgovor na pisanja o sumnjivim duvanskim poslovima

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore osuđuje sramni i brutalan napad na gospođu Oliveru Lakić, koji predstavlja odgovor podzemlja na njeno pisanje o sumnjivim duvanskim poslovima. Imajući u vidu značaj novinarske profesije i činjenice da su sloboda medija i sloboda neometanog bavljenja novinarstvom od ključnog značaja za svako demokratsko društvo, naročito za informisanje javnosti, da se zaključiti da se Crna Gora, ovakvim i nizom sličnih primjera, sve više udaljava od uspostavljanja demokratskog društva", saopšteno je između ostalog iz Unije slobodnih sindikata.

Dodaje se da "krajnje je vrijeme da nadležni državni organi zaštite sve one pojedince koji svojim djelovanjem i kritičkim stavovima, žele da doprinesu demokratizaciji i napretku crnogorskog društva".

Bonus video: