Potpisan Sporazum sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

"Sporazumom su definisani prioriteti za dvogodišnji period, za čiju realizaciju je planiran budžet koji iznosi 1.188.500 dolara", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja
412 pregleda 0 komentar(a)
Mina Brajović, Miodrag Radunović, Foto: Gov.me
Mina Brajović, Miodrag Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.03.2012. 17:20h

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu potpisali su ugovor o saradnji kojim su definisani prioriteti za dvogodišnji period, za čiju je realizaciju predviđeno više od milion američkih dolara.

Sporazum o saradnji za 2012-2013. godinu potpisao je ministar Miodrag Radunović u prisustvu šefa Kancelarije SZO Mine Brajović.

Sporazum je, kako je saopšteno iz Ministarstva, usklađen sa Srednjeročnim strateškim planom SZO za 2008. - 13., kao i konceptom i osnovnim vrijednostima reflektovanim u dokumentu "Evropska politika za zdravlje – Zdravlje 2020".

"Radunović je naglasio da je riječ o dobro osmišljenim i realno planiranim prioritetima i izazovima koji su u nizu konsultacija između nacionalnih organa nadležnih za zdravstvo i Sekretarijata Regionalne kancelarije SZO za Evropu, prepoznati kao ključni u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su prioriteti definisani dokumentom istovremeno komplementarni i usklađeni sa do sada razvijenim strateškim okvirom i sektorskim politikama, posebno imajući u vidu globalnu ekonomsku krizu.

1.188.500 dolara biće utrošeno za jačanje zdravstvenih sistema, posebno primarne zdravstvene zaštite i na unapređenje javnog zdravlja što uključuje i bolji nadzor, prevenciju bolesti i promovisanje zdravlja

"Sporazumom su definisani prioriteti za dvogodišnji period za čiju realizaciju je planiran budžet koji iznosi 1.188.500 dolara", saopšteno je iz Ministarstva.

Taj novac, dodaje se, biće utrošen za jačanje zdravstvenih sistema, posebno primarne zdravstvene zaštite, ali i na unapređenje javnog zdravlja što uključuje i bolji nadzor, prevenciju bolesti i promovisanje zdravlja.

Akcenat će biti stavljen i na determinante zdravlja koje su povezane sa ponašanjem i faktorima rizika na kontrolu nezaraznih bolesti, poput bolesti srca, kancera i dijabetesa, kao i na bavljenje zaraznim bolestima, posebno poliomijelitisom, HIV/AIDS-om, multirezistentnom tuberkulozom, varičelom i malarijom.

„Sporazumom je obuhvaćeno i sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa, obezbjeđenje spremnosti na vanredne situacije, podrška napretku u oblasti zdravlja i životne sredine i podsticanje harmonizacije zdravstvenih informacionih sistema i razmjene znanja u regionu“, naveli su iz Ministarstva.

Brajović je naglasila da će SZO i dalje podržavati aktivnosti u svim oblastima zdravstva pružanjem stručne pomoći kroz razne vidove edukacije, vorkšopova, seminara i radionica.

Bonus video: