Vlada nastavlja pregovore sa opozicijom o izmjenama Ustava

Marković je izrazio posebno zadovoljstvo saradnjom sa Venecijanskom komisijom u procesu ustavnih promjena
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 16:53h

Vlada će nastaviti razgovore sa parlamentarnom opozicijom u cilju usvajanja amandmana na Ustav u dijelu pravosuđa, svjesna važnosti tog pitanja za jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema kao pretpostavke za vladavinu prava, saopštio je ministar pravde Duško Marković.On je danas razgovarao sa izvjestiocem za Crnu Goru Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Žan Šarl Gardetom.„Marković je izrazio posebno zadovoljstvo saradnjom sa Venecijanskom komisijom u procesu ustavnih promjena, koje je Vlada inicirala u junu prošle godine, u cilju jačanja nezavisnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa i otklanjanja mogućnosti političkog uticaja na njegov rad“, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Sa Gardetom o borbi protiv kriminala

Marković je, kako je saopšteno, naveo da Evropska komisija nije sugerisala Crnoj Gori ustavne promjene u Mišljenju o aplikaciji naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, već da je, dodaje se, pokretanje te inicijative bila stvar političke i stručne procjene Vlade.

Marković i Gardeto su razgovarali i o rezultatima Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i Marković je, saopšteno je, naglasio da je Crna Gora postigla napredak na planu suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala kako na strateškom i normativnom, tako i na institucionalnom i operativnom planu.„Ali da u predstojećem periodu posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetnoj implementaciji usvojene normative. On je podvukao da su za svaki zakon usvojen u prošloj godini donesena podzakonska akta i da je počela njihova primjena“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora ponosna na odnos prema izbjeglicama

Marković je, u svojstvu predsjednika Koordinacionog odbora za praćenje implementacije Strategije za rješavanje statusa izbjeglih i raseljenih, kazao da je Crna Gora ponosna na svoj odnos prema ljudima koji pripadaju toj kategoriji, budući da je u najtežem periodu pružila sigurno utočište izbjeglim i raseljenim licima iz svih svih ratom zahvaćenih krajeva bivše Jugoslavije.

Na sastanku je dogovorena razmjena detaljnih informacija o konkretnim aktivnostima na planu jačanja vladavine prava, zaštite i afirmacije ljudskih prava i sloboda, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gardeto se interesovao za LGBT prava

“Gardeto najviše se interesovao za antiskriminacionu politiku Vlade, sa posebnim akcentom na LGBT prava. Veoma pozitivnim ocijenio je imenovanje savjetnika za antidiskriminaciju u kabinetu predsjednika Vlade”, navode iz Biroa.

Gardeto najviše se interesovao za LGBT prava

Galerija

Bonus video: