Poslanici troše previše na benzin

Neka nam generalni sekretar izense podatke o troškovima, i da vidimo ko zaista dolazi na sjednice kolima a ko ne iako naplaćuje putne troškove, kazao je Lalošević (SNP)
66 pregleda 0 komentar(a)
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.03.2012. 14:31h

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović tražio je smanjenje nadoknada za putne troškove poslanika, kako bi se taj novac iskoristio za isplatu varijabila službenika u parlamentu.

Administrativni odbor, koji je trebao da potvrdi tu doluku, tražio je da se prethodno objave podaci o troškovima goriva i službenih putovanja poslanika.

Davidović je predložio da se poslanicima ubuduće isplaćuje 10 odsto cijene goriva po pređenom kilometru, iako je ta tarifa ranije bila 20 odsto. Traženo je i da se zahtjevi za nadoknadu troškova mogu predati najkasnije 15 dana od putovanja.

"Poslanicima iz unutrašnjosti omogućeno da tokom skupštinskih zasjedanja spavaju u hotelu, ali tu mogućnost niko ne koristi"

Iako je većina članova odbora pozdravila Davidovićevu ideju, mnogi poslanici upozorili su da parlament treba da štedi u drugim oblastima. Oni su tražili i da se, uz ukupne troškove, objave podaci o tome koji poslanici najviše koštaju skupštinu.

Bez generalizacije

Dok je Velizar Kaluđerović iz SNP-a upozoravao da u parlamentu treba sprovesti sveukupnu racionalizaciju troškova, njegov partijski kolega Vasilije Lalošević je tražećio da se pitanje troškova poslanika izvede na čistac.

"Neka nam generalni sekretar izense podatke o troškovima, i da vidimo ko zaista dolazi na sjednice kolima a ko ne iako naplaćuje putne troškove", kazao je Lalošević.

Poslanik Nove srpske demokratije (Nova) Emilo Labudović pojasnio je da su troškovi goriva u parlamentu porasli sto odsto, iako nije jasno da li se to desilo zbog poskupljenja goriva ili činjenice da se poslanici više voze. On je podsjetio da je poslanicima iz unutrašnjosti omogućeno da tokom skupštinskih zasjedanja spavaju u hotelu ili da im parlament iznajmi stan, ali da tu mogućnost niko ne koristi.

"Koliko su neki poslanici koštali ovaj parlament mogli smo iznajmiti pet stanova u Podgorici. Treba generalni sekretar da nam kaže ko i koliko troši, a ne da se priča stalno generalizuje", zatražio je Labudović.

Bonus video: