Malo vjerovatno da će DPS i SDP zajedno na izbore

Bešić je podsjetio da je SDP bio protiv privatizacije KAPa , ali da je i njih i javnost DPS tada ubjeđivao da je to najbolji mogući dogovor koji Crna Gora može dobiti za ovu kompaniju
0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2012. 12:18h

Oštriji politički diskurs predsjednika socijaldemokrata Ranka Krivokapića pokazuje da je mala vjerovatnoća da će Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) zajednički nastupiti na parlamentarnim izborima, smatra profesor Miloš Bešić.

Krivokapić je ranije kazao da lideri DPS-a vode po Crnu Goru opasnu politiku u identitetskoj i oblasti privatizacije, dodajući da njegova partija ne može biti kriva za loše odluke vlasti, jer u vladajućoj koaliciji čini manjinu.

Bešić je agenciji Mina kazao da se izbori bliže i da je pitanje kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji kada je riječ o mogućnosti zajedničkog ili samostalnog nastupa.

"U mnogo slučajeva kada su krupne odluke donošene, SDP se nije slagao i vrlo često je u javnosti to interpretirano kao neka vrsta kozmetičkog djelovanja te stranke"

Prema njegovim riječima, to su elementi koji čine politički diskurs i predstavljaju potpuno legitimno političko djelovanje.

Bešić je podsjetio da je SDP bio protiv privatizacije Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), ali da je i njih i javnost DPS tada ubjeđivao da je to najbolji mogući dogovor koji Crna Gora može dobiti za ovu kompaniju.

SDP, kako je pojasnio, sa tog stanovišta ima principijelne razloge da glasno stane protiv onoga što se tada desilo, a za šta sada i DPS priznaje da je bilo loše rješenje.

"Ako sada priznaju da je to bilo loše rješenje, a opet sa istim argumentima i jednakom hrabrošću žele da vuku ključne poteze, onda imate problem", kazao je Bešić.

On je podsjetio da u odnosima DPS-a i SDP-a postoje razmirice, ali je to nešto što viđamo prilično često.

"Sjećamo se i Morače, prve privatizacije KAP-a, privatizacije Elektroprivrede. U mnogo slučajeva kada su krupne odluke donošene, prije svega ekonomske, SDP se nije slagao i vrlo često je u javnosti to interpretirano kao neka vrsta kozmetičkog djelovanja te stranke", naveo je Bešić.

Jedna mala partija u Vladi sa DPS-om

On je rekao da DPS, kao krupniji partner u Vladi, smatra da SDP po prirodi stvari mora da ih prati u svim krupnim odlukama, sa čime manja koaliciona stranka nije saglasna.

Bešić je ocijenio da DPS u tim situacijama nastupa malo agresivnije, nedovoljno uvažavajući SDP zbog proste činjenice da su veći kao partija.

Zbog toga, smatra on, u SDP-u postoji potreba za isticanjem različitosti.

Nema sumnje da sve što se dešava ima veze sa brojanjem glasova i učvršćivanjem vlastite partije u smislu broja birača i njihove podrške

On nije mogao da procijeni da li će SDP profitirati kod birača zbog činjenice da je bio u pravu kada se protivio privatizacijama kao što je ona u KAP-u.

"Kada je riječ o pridobijanju glasova, oni se ne dobijaju tako što ćete imati jedan potez i na osnovu tog poteza direktno moći da kalkulišete koliko ćete glasova dobiti ili ne. Niz faktora i varijabli utiče na tu situaciju", objasnio je Bešić.

Prema njegovim riječima, politička odluka može u nekoj prvoj interakciji da donese negativne političke poene, ali i da u nekoliko narednih ciklusa donese pozitivne poene.

Bešić je kazao da svi političari prilikom davanja izjava donose odluke i iznose političke stavove, odnosno vode računa kakve će to reperkusije imati, ali isto tako često naprave pogrešne procjene.

"Ne daju pogrešne stavove, nego su pogrešpno procijenili krajnje efekte. Nema sumnje da sve što se dešava ima veze sa brojanjem glasova i učvršćivanjem vlastite partije u smislu broja birača i njihove podrške, a da li će takve efekte proizvesti to će zavisiti od velikog broja faktora", zaključio je on.

Bonus video: