Predsjednik Upravnog suda: U Andrijevici moraju da nas poslušaju

MUP nema nadležnosti za izvršenje presude Upravnog suda, već to treba da uradi lokalna samouprava, kazao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Mladen Jovović
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 08:41h

Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović kazao je juče da su odluke suda obavezujuće i da u slučaju Andrijavice nema nikakvih nejasnoća.

“Mi ne pratimo izvršenje naših odluka. Sud je završio svoje, a ko je obavezan da izvrši odluku to nas ne interesuje. Mi smo donijeli odluke u skladu sa zakonom i nije bitno ko ih kako shvata. Nečijim izjavama se neće devalvirati značaj Upravnog suda”, kazao je Radulović.

Upravni sud poništio je prekjuče odluku o imenovanju Srđana Mašovića (DPS) za predsjednika Opštine Andrijevica, jer je izabran na nelegalnoj sjednici gradskog parlamenta. Upravni sud je ranije poništio odluku Skupštine opštine Andrijevica kojom je u julu prošle godine, glasovima odbornika DPS-a, razriješen predsjednik lokalnog parlamenta Veselin Radenović prije isteka mandata. Sud je potom poništio odluku o imenovanju Zvonka Vukovića (DPS) za predsjednika lokalnog parlamenta. Time je okončano političko previranje u Andrijevici, čiji je ishod bio to da je DPS, prevođenjem odbornika PzP-a Uroša Čukića u svoje redove, preuzeo većinu. Ispostavilo se da je to učinjeno mimo zakona, ali ne zbog političke korupcije, nego zbog nepoštovanja procedure u lokalnom parlamentu.

Iako su presude Upravnog suda jasne, u Andrijevici se ništa ne mijenja. Iz lokalnog DPS-a su najavili žalbu Vrhovnom sudu, a u Ministarstvu unutrašnjih polova i javne uprave tvrde da oni ne treba da sprovode sudske odluke.

Ne vjerujem da ima države u okruženju da neko kome prestaje funkcija na osnovu sudske presude konstatuje da će i dalje obavljati tu funkciju. Presuda se mora izvršiti, i to neće spriječiti ničije komentarisanje

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović smatra da je teško očekivati da ljudi koji su “nezakonito preuzeli vlast u Andrijevici”, sada poštuju zakone i odluke suda. Aludirajući na Mašovićevu izjavu da je odluka suda skandalozna, Gošović je kazao da to samo dokazuje da je trenutno stanje neodrživo.

“Ne vjerujem da ima države u okruženju da neko kome prestaje funkcija na osnovu sudske presude konstatuje da će i dalje obavljati tu funkciju. Presuda se mora izvršiti, i to neće spriječiti ničije komentarisanje”, upozorio je Gošović.

On je pozvao Vladu da raspiše vanredne lokalne izbore kako bi se tako riješila kriza. Gošović smatra da nakon višemjesečnih sudskih sporova Vlada mora obezbijediti funkcionisanje lokalne samouprave u Andrijevici, pojašnjavajući da je to najlakše riješiti vanrednim izborima.

DPS Andrijevica

“Svi uslovi, koje poznaje Zakon o lokalnoj samoupravi za skraćenje mandata SO Andrijevica su ispunjeni, jer Skupština već duže vrijeme ne funkcioniše i ne ostvaruje svoje nadležnosti”, rekao je Gošović.

Gošović smatra da presuda na najbolji način pokazuje da je u Andrijevici došlo do povrede zakona i pravnog nasilja, a da su glavni počinioci MUP i Vlada “koja podržava takve odluke”.

“Odluke o izboru Mašovića i Vukovića su sada stavljene van snage. Ne znamo šta bi još trebalo da se desi da vlast shvati da se problemi u Andrijevici ne mogu rješavati pravnim nasiljem”, smatra Gošović.

On je upozorio da su svi akti koje je lokalna vlast donijela od prošlog septembra nezakoniti.

Galerija

Bonus video: