Ministarstvo odbrane: Dnevnica ista i za vojnike i za generale

Pripadnicima VCG angažovanim na saniranju posljedica vremenskih nepogoda uzrokovanih obilnim sniježnim padavinama, određena je dnevnica u iznosu 6,30 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 13:22h

Dnevnice pripadnicima Vojske koji su bili angažovani u akcijama pomoći u vanrednom stanju iznose nešto više od šest eura, potvrdila je "Vijestima" i portparol Ministarstva odbrane Tamara Popović.

Ona je precizirala da je tokom vanrednog stanja pripadnicima VCG angažovanim na saniranju posljedica vremenskih nepogoda uzrokovanih obilnim sniježnim padavinama, određena dnevnica u iznosu 6,30 eura.

"Obezbjeđena im je besplatna ishrana, a pripadajuće dnevne naknade isplatiće se u skladu sa odredbama člana 12 Uredbe o bližim uslovima, načinu ostvarivanja i visini naknada i drugih primanja lica u službi u Vojsci Crne Gore", kazala je Popović odgovarajući na pitanje na osnovu kojeg propisa je donijeta odluka o iznosu dnevnica za pripadnike oružanih snaga.

Kazala je da je iznos naknade jednak za sva lica u službi u Vojsci, bez obzira na činove, položaje, prirodu ili tip zadatka koji su obavljali, odnosno pripadnost pojedinim jedinicama.

Pripadnici crnogorskih oružanih snaga danima su, i prija proglašenja vanrednog stanja, svakodnveno bili angažovani u akcijama pomoći u opštinama koje su bile pogođene ekstremnim vremenskim uslovima.

Dan ranije prije nego što je Savjet za odbranu i bezbjednost proglasio vanrdeno stanje, u VCG je uvedena radna obaveza i svi su morali biti pripavni 24 sata dnevno.

Gotovo sve jedinice VCG bile su danima angažovane u akcijama dostave hrane, ljekova, evakuacije mještana iz zavijenih područja.

Pripadnici Brigade kopnene vojske i Vazduhoplovstva su skoro svakodnevno kao zadatak imali i transport bolesnika i medicinskih ekipa.

Inženjerijska četa sa mehanizacijom bila je angažovana na čišćenju puteva u Kolašinu, Šavniku, Mojkovcu i Nikšiću...

Bilo je primjera da su pripadnici Planinskog bataljona zbog nepristupačnog terena i nemogućnosti da se stigne vozilima, bolesnike iz nekih odsječenih sela bukvalno nosili pješke po nekoliko kilometara.

Čak su učestvovali, odnosno asistirali i prilikom porođaja.

I za to će biti plaćeni po šest eura, odnosno nešto više od 100 eura za ukupno 16 dana koliko je trajalo vanredno stanje.

Popović je saopštila da su pripadnici Vojske tokom trajanja vanrednog stanja realizovali su 496 aktivnosti.

"Veliki broj aktivnosti realizovan je u toku dana za šta ne pripada dnevni iznos naknade. Odlukom Vladinog koordinacionog tima, jedan broj pripadnika Vojske je još angažovan na terenu, kojima takođe pripada pravo na pomenutu dnevnu naknadu”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: