Upravni sud uvažio i treću tužbu SNP-a zbog događaja u Andrijevici

Politička kriza u Andrijevici počela je nakon lokalnih izbora u maju 2010. kada je Veselin Radenović iz SDP-a prešao na stranu SNP-a i omogućio im da imaju većinu
145 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Milić Veselin Bakić, Foto: Rabrenović
Srđan Milić Veselin Bakić, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 02.03.2012. 08:08h

Upravni sud poništio je odluku o imenovanju Srđana Mašovića (DPS) za predsjednika Opštine Andrijevica, jer je izabran na nelegalnoj sjednici gradskog parlamenta.

Upravni sud je ranije poništio odluku Skupštine opštine Andrijevica kojom je u julu prošle godine, glasovima odbornika DPS-a, razriješen predsjednik lokalnog parlamenta Veselin Radenović prije isteka mandata. To je učinjeno jer je Radenović razriješen na sjednici na kojoj je učestvovao Momčilo Đerković (DPS) čiji mandat nije bio verifikovan.

Sud je potom poništio i izbor Zvonka Vukovića (DPS) za predsjednika Skupštine opštine, a poništenje te odluke je bio i razlog za proglašenje nezakonitim izbora Mašovića.

Poslanik i bivši predsjednik Opštine Andrijevica Veselin Bakić (SNP) zadovoljan je što je Upravni sud donio i treću presudu kojom je poništio izbor Mašovića za predsjednika opštine i izrazio očekivanje da će te presude početi da se poštuju.

"To su pravosnažne i obavezujuće presude i treba hitno da se sprovedu. Moje očekivanje je da se ove odluke što prije sprovedu, kada su mogli da se sprovode ranije nelagalne odluke. Sada je jasno da sam ja bio u pravu kada sam odbijao da postupam po nezakonitim odlukama, što je od mene, dok sam bio gradonačelnik, traženo", rekao je Bakić “Vijestima”.

On smatra da je jedino ispravno rješenje ono koje predlaže njegova partija, a to je održavanje vanrednih lokalnuih izbora.

"Međutim, ja vidim da su pojedinci iz DPS-a toliko osilili da daju sebi za pravo da ignorišu i komentarišu pravosnažne odluke najviših sudskih organa. Ja vjerujem da oni to ne rade samonicijativno, već da dobijaju takve instrukcije iz svoje partije", smatra Bakić.

On je izrazio očekivanje da će presude Upravnog suda biti podsticajne i za tužilaštvo da počne da radi svoj posao, podsjećajući da je podneseno više krivičnih prijava za političku korupciju u Andrijevici, koje nijesu do sada razmatrane.

Politička kriza u Andrijevici počela je odmah nakon lokalnih izbora u maju 2010. godine, kada je Veselin Radenović iz SDP-a prešao na stranu SNP-a i omogućio im da imaju većinu. Kasnije je prevođenjem odbornika PzP-a Uroša Čukića klub DPS-a preuzeo vlast.

Odbornici DPS-a su, uz podršku Čukića, u junu prošle godine održali dvije sjednice SO u restoranu hotela „Komovi“, na kojima su smijenili predsjednika parlamenta Veselina Radenovića i na to mjesto izabrali dr Zvonka Vukovića.

Bonus video: