File: Tražite pravdu pred domaćim sudovima

File ke saopštio da se očekuje da zemlje koje žele da se priključe Evropskoj uniji poštuju principe slobode, demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.02.2012. 13:03h

Evropska komisija ohrabrila je Sindikalnu organizaciju VCG da pred nadležnim sudom pokrene postupak koji se odnosi na kršenje prava njenih pripadnika, jer Komisija nema mandat da interveniše u radnim odnosima na nacionalnom nivou.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore u decembru prošle godine poslala je dopis evropskim komesarima za proširenje i zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, Štefanu Fileu i Laslu Andoru, obraćajući se za pomoć povodom situacije sa vojnim sindikatom, čijim se članovima “na najdrastičniji način krše osnovna ljudska i sindikalna prava”.

U pismu Fileu i Andoru, generani sekretar Unije Srđa Keković upozorava na “neprincipijelnost, neravnopravan tretman i odsustvo minimuma etike i demokratskog odnosa” odgovornih u Ministarstvu odbrane i Vojsci, koje potvrđuje i bezrezervna podrska drugom sindikatu koji je pod njihovom kontrolom.

“Slobodno sindikalno djelovanje predstavlja jednu od komponenti za efektivnu demokratiju koja proizilazi iz ovih principa”

Keković tvrdi da u Uniji imaju dokumentovane dokaze antisindikalne diskriminacije prema njihovim članovima.

File je u odgovoru saopštio da se očekuje da zemlje koje žele da se priključe Evropskoj uniji poštuju principe slobode, demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavinu zakona, što je navedeno u Ugovoru o EU.

“Slobodno sindikalno djelovanje predstavlja jednu od komponenti za efektivnu demokratiju koja proizilazi iz ovih principa”, kaže se u dopisu evropskog komesara.

Osnovno pravo

Evropska komisija, poručio je File, pomno prati dešavanja koja se tiču radničkih i sindikalnih prava u Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama koje teže pristupanju Uniji.

On je dodao da je sloboda organizovanja i udruživanja osnovno pravo prepoznato u Evropskoj povelji o osnovnim pravima i konvencijama Međunarodne organizacije rada.

File je rekao da će Komisija nastaviti pomno da prati stanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i primjenu Zakona o radu

“Nezavisan socijalni dijalog na nacionalnom nivou osnovni je element ekonomskog i socijalnog upravljanja u Evropi. Na svom putu ka EU integracijama, Crna Gora će morati da usvoji sve relevantne djelove zakonodavstva, koji će poboljšati i osigurati zaštitu radnika u skladu sa EU standardima”, pojasnio je on.

File je podsjetio da Evropska komisija omogućava socijalni dijalog među socijalnim partnerima na evropskom nivou, u skladu sa članovima 152 i 154 Ugovora o funkcionisanju EU.

“Međutim, Evropska komisija nema mandat da interveniše u radnim odnosima na nacionalnom nivou. Stoga, ohrabrujemo vas da pokrenete postupke koji se odnose na kršenje relevantnih pravnih odredbi pred nadležnim nacionalni sudom”, navodi se u dopisu.

File je rekao da će Komisija nastaviti pomno da prati stanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i primjenu Zakona o radu, kao i da izvještava o njima.

“Buduće otvaranje pregovora sa Crnom Gorom o pristupu EU olakšaće dodatni monitoring i u oblasti socijalnog dijaloga, u okviru Poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje i Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava”, zaključio je File.

Lukšić smatra da je Vučinić objektivan oko sindikata

Premijer Igor Lukšić odbio je za izuzeće ministra odbrane Bora Vučinića u disciplinskom postupku koji Ministarstvo odbrane već mjesecima vodi protiv potpukovnika Nenada Čobeljića, predsjednika sindiklane organizacije Vojske.

Čobeljiićev zastupnik Vladan S. Bojić je krajem prošlog mjeseca tražio izuzeće Vučinića zbog prejudiciranja ishoda disciplinskog postupka koji se vodi protiv prvog sindikalca Vojske.

Sindikalna organizacije vojske (SOVCG) saopštila je da je postupajući po zahtjevu Čobeljićeve odbrane, Vučinić donio zaključak kojim se kao neosnovan odbija zahtjev za izuzeće Samardžića

Izuzeće je zatraženo i za načlenika Generalštaba viceadmirala Dragana Samardžića i sva tri člana Vojno-disciplniskog vijeća jer su pripadnici “drugog, suprostavljenog sindikata u VCG, organizacije koju je formiralo Ministarstvo odbrane kao poslodavac”.

Bojić je tražio izuzeće iz postupka i predsjednika Vijeća, potpukovnika Zdravka Petrovića, zbog navodnog učešća u formiranju Sedmog Bataljona.

Lukšić je na sjednici početkom ovog mjeseca odbio zahtjev za izuzeće Vučinića kao neosnovan, obrazlažući tu odluku tvrdnjom da ministar odbrane „svojim dosadašnjim reagovanjima nije prejudicirao ishod disciplinskog postupka“.

Sindikalna organizacije vojske (SOVCG) saopštila je da je postupajući po zahtjevu Čobeljićeve odbrane, Vučinić donio zaključak kojim se kao neosnovan odbija zahtjev za izuzeće Samardžića, predsjednika i članova disciplinske komisije.

„Takvu odluku obrazlaže datom izjavom načelnika Generalštaba da Sindikat VCG čiji je predsjednik potpukovnik Mladen Burić nije formiran od strane Generalštaba VCG i da ničim ne dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost kao službenog lica'', saopšila je SOVCG.

Dodaje se da su slična i ostala obrazloženja ministra odbrane, te da su članovi disciplinske komisije dali izjave da su „oba sindikata u VCG potpuno ravnopravna“, ali i potpukovnik Petrovića, 'da je njegova pripadnost Sedmom bataljonu neosnovana kao ni učešće u aktivnostima vezanim za njegovo formiranje“.

Bonus video: